UPDATE: Finanţele vor să împrumute 13-15 miliarde lei prin titluri de stat în trimestrul al doilea

(adaugă programul licitaţiilor pentru luna aprilie, în paragrafele 3-5)

Urmărește
5 afișări

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a programat pentru trimestrul al doilea emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă de 13-15 miliarde de lei, valoarea fiind apropiată de suma atrasă în primul trimestru.

"În scopul optimizării portofoliului, MFP intenţionează să lanseze în această perioadă noi obligaţiuni de stat de tip benchmark cu maturitate de 3, 5 şi, respectiv, 10 ani", se arată într-un comunicat transmis de instituţie.

Tot miercuri, ministerul a anunţat că vrea să atragă în luna aprilie fonduri de 4,5 miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 24% mai mult faţă de martie, când a împrumutat 3,6 miliarde lei.

Prima licitaţie este programată luni, 4 aprilie, iar Trezoreria vrea să vândă certificate cu scadenţa la un an, în valoare de un miliard de lei.

În aprilie, MFP va organiza trei licitaţii pentru obligaţiuni, cu scadenţa la trei, cinci şi 10 ani, cu valori indicative de 500 milioane lei şi alte trei operaţiuni de câte un miliard de lei pentru certificate de trezorerie, două cu maturitatea la un an şi una la cinci luni.

Ministerul a angajat în primul trimestru împrumuturi de 15,16 miliarde de lei prin emisuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, valoare plasată la limita inferioară a programului, de 15-17 miliarde lei.

Trezoreria are de finanţat în acest an un deficit bugetar de 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din Produsul Intern Brut estimat pentru finele acestui an.

Finanţele îşi propun să emită anual, în următorii 10 ani, titluri de stat cu circa 3,4 miliarde de lei mai mult decât volumul necesar, astfel încât deficitul bugetar să fie acoperit, iar lichidităţile să fie investite prin plasamente la termen, potrivit strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013.

Proiecţia Finanţelor arată că serviciul datoriei publice va creşte de la 45,6 miliarde de lei în 2010 la 61,7 miliarde de lei în acest an şi se va menţine relativ constant până în 2013, când va urca la 62,7 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici