UPDATE: Fitch confirmă ratingurile oraşelor Braşov şi Oradea, cu perspectivă stabilă

(modifică titlul şi lead-ul, adaugă paragrafele 6-8 cu informaţii despre decizia Fitch privind Oradea)

Urmărește
15 afișări

Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat, miercuri, ratingurile pentru credite pe termen lung ale oraşelor Braşov şi Oradea, cu perspectivă stabilă, reflectând sprijinul şi controlul din partea autorităţilor centrale.

Calificativele pentru credite pe termen lung au fost confirmate la "BB+" pentru împrumuturi în valută, respectiv la "BBB-" pentru cele în lei, în cazul ambelor oraşe. Ratingurile pentru împrumuturi pe termen scurt ale Braşovului şi Oradei au fost confirmate la "B", a anunţat Fitch.

Ratingurile pe termen lung, atât în valută cât şi în lei, au perspectivă stabilă.

Calificativele Braşovului reflectă situaţia bugetului reechilibrat, proces care a beneficiat de politica la nivel naţional de susţinere a autorităţilor locale, dar şi redobândirea flexibilităţii financiare în pofida dificultăţilor macroeconomice. În 2010, marjele operaţionale s-au consolidat şi mai mult, susţinute de transferuri, care au susţinut veniturile, dar şi de cheltuielile operaţionale disciplinate.

Braşovul a implementat măsuri de reducere a costurilor, rezultând într-o structură mai performantă şi raţionalizarea cheltuielilor. Continuarea îmbunătăţirii situaţiei fiscale depinde de creşterea veniturilor din taxe, influenţată de revenirea economiei locale şi naţionale.

Ratingurile Oradei reflectă dezvoltarea economiei, planurile sustenabile de investiţii destinate îmbunătăţirii infrastructurii locale, evoluţia financiară sigură, respectiv probabilitatea ridicată de sprijin şi control din partea autorităţii centrale. Totodată, calificativele oraşului includ şi flexibilitatea bugetară limitată, dar şi avansul puternic al datoriei în ultimii patru ani.

O îmbunătăţire a ratingului României, în cazul menţinerii actualei evoluţii a bugetului şi datoriilor, ca şi a nivelului de plată al datoriilor ar conduce la o revizuire pozitivă a calificativelor Oradei, se arată în comunicat.

O marjă operaţională mai mică de 10% şi creşterea datoriilor peste nivelul veniturilor ar putea conduce la o înrăutăţire a ratingurilor. Orice modificare negativă a calificativului suveran al României se va reflecta automat în ratingurile Oradei.

Sistemul bugetar naţional centralizat din România asigură un nivel adecvat de sprijin şi control din partea autorităţii centrale, notează Fitch. În conformitate cu măsurile de austeritate implementate din cauza recesiunii, statul a asigurat o reechilibrare bugetară a autorităţilor locale prin subsidii şi reglementări, inclusiv control al cheltuielilor.

România are rating "BB+" pentru credite pe termen lung în valută şi "BBB-" pentru cele în lei, ambele cu perspectivă stabilă. Împrumuturile în lei pe perioadă scurtă sunt evaluate la "B".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici