UPDATE: Inflaţia din zona euro va încetini în martie la minimul istoric de 0,6%, potrivit Eurostat

(adaugă noi informaţii, comentarii ale analiştilor)

Urmărește
4 afișări

Inflaţia anuală din zona euro va încetini în martie la minimul istoric de 0,6%, de la 1,2% în februarie, potrivit estimării publicate, marţi, de biroul de statistică al UE, Eurostat, mărind probabilitatea ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă puternic dobânda de politică monetară, la şedinţa de joi, transmite Reuters.

Eurostat calculează inflaţia din zona euro ca indice al preţurilor de consum al UE, folosind datele preliminare disponibile din statele membre, inclusiv cele referitoare la preţul energiei.

Inflaţia din luna martie a atins cel mai redus nivel de după 1996, an în care Eurostat a început să calculeze indicatorul.

În cele 16 state din zona euro, inflaţia medie a fost de 1,2% în februarie, în urcare de la 1,1% în ianuarie.

Analiştii anticipau că inflaţia din regiune va încetini în martie la 0,8%.

BCE urmăreşte ca inflaţia să se situeze sub 2%, dar aproape de acest nivel, iar mai mulţi oficiali ai băncii au declarat că instituţia va interveni pentru ca inflaţia să nu coboare prea mult, chiar dacă nu anticipează riscul producerii unei deflaţii.

"Încetinirea inflaţiei cu mult sub nivelul ţintit de BCE şi probabilitatea mai mare de apariţie a deflaţiei măresc şansele ca BCE să reducă dobânda cheie", a declarat Howard Archer, analist la IHS Global Insight.

Analiştii anticipează că BCE va reduce joi dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la nivelul de 1%.

"În plus, s-au amplificat presiunile pentru ca BCE să ia măsuri suplimentare de susţinere a activităţilor economice şi ar putea anunţa, joi, prelungirea perioadei în care pune la dispoziţia băncilor lichidităţi nelimitate, de la şase luni la un an", a mai spus Archer.

BCE a arătat că deflaţia este caracterizată de o perioadă prelungită de inflaţie negativă, dar şi de estimări referitoare la o astfel de evoluţie, care să determine consumatorii să amâne cumpărăturile în aşteptarea unor preţuri mai mici.

Analiştii consideră că un sondaj al Comisiei Europene în rândul consumatorilor, pentru luna martie, publicat luni, confirmă că aşteptările legate de inflaţie au atins un minim record.

Rainer Guntermann, analist la Commerzbank, a declarat că nu există totuşi dovezi conform cărora consumatorii se abţin de la cheltuieli în speranţa scăderii preţurilor.

Din zona euro fac parte Belgia, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia şi Finlanda.

Spania a devenit primul stat din zona euro care a raportat, de la începutul crizei financiare, scăderea preţurilor la consumatori, respectiv o inflaţiei negativă de -0,1% în luna martie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor preliminare publicate luni de guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici