UPDATE:Isărescu:Vrem continuarea acordului de la Viena, cu reducerea progresivă a expunerii băncilor

(adaugă declarații ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi ale viceguvernatorului BNR Cristian Popa, în paragrafele 3 - 11)

Urmărește
3 afișări

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, luni, că acordul de la Viena ar putea continua, dar cu o revizuire a parametrilor, respectiv reducerea progresivă a expunerii băncilor, care "şi-au făcut datoria".

"Avem în vedere să continuăm acordul de la Viena, probabil cu revizuirea parametrilor, asta însemnând o reducere progresivă a expunerilor. Este normal să fie aşa, momentul acut al crizei a fost depăşit, băncile şi-au făcut datoria şi în mod normal au şi ele nevoie de o mai mare flexibilitate de a-şi gestiona eficient fondurile", a spus Isărescu.

El a precizat că acordul de la Viena este necesar pentru că economia şi piața locală sunt "extrem de mici".

"Piețele noastre nu sunt adânci. De exemplu, a ajuns la scadență în luna mai o linie de finanțare de la banca mamă x şi nu o mai reînnoieşte. La dimeniunile pieței de capital din România, 2-3 întreruperi de acest fel pot să creeze o situație de cvasi-criză. Pentru că am trăit acest lucru în 2008: cine se uită la cifre realizează că sumele care s-au rulat atunci nu au fost exagerate din punct de vedere european", a continuat guvernatorul băncii centrale.

Astfel, el a concluzionat că BNR consideră că este bine să se continue acordul de la Viena pentru a evita un impact major cu sume relativ mici.

"Altminteri, ca să fac o comparație, ştiți ce se întâmplă cu un val mare care ajunge înainte de plajă: atunci se vede cât de mare este pentru că adâncimea nu este corespunzătoare. Pe piețe mici, cu sume relativ neexagerate se pot crea valuri mari. Acesta este motivul", a încheiat Isărescu.

Totodată, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a menționat că şi băncile vor să continue acordul de la Viena.

"De altfel, ştiți că astăzi (luni - n.r.) este o întâlnire a FMI cu băncile din România în care vor cei de la Fond să explice acordul, să aibă o discuție mai atentă cu băncile şi vom vedea dacă se va discuta şi acest subiect. Mă aştept ca el să nu lipsească de pe ordinea de zi", a spus Popa.

El a explicat că din punctul de vedere al BNR continuarea acordului este importantă din trei motive, în primul rând oferă un cadru bun pentru a asculta doleanțele băncilor şi pentru a exista consultări, apoi este un cadru în care instituțiile se pot monitoriza reciproc, iar în al treilea rând acordul are o prevedere foarte importantă despre menținerea la nivel adecvat a capitalizării privite în perspectivă.

"Menținerea adecvării capitalului la minim 10% este pe durata acordurilor cu UE şi FMI. Pentru aceste motive mi se pare important, mai ales într-un an în care avem şi trecerea la standarde de raportare internaționale, să avem acest acord", a continuat viceguvernatorul băncii centrale.

Popa a arătat că toate instituțiile de credit din România au un nivel de solvabilitate de peste 11% şi că expunerea băncilor reprezintă peste 98% din nivelul din martie 2009, ceea ce înseamnă că instituțiile doresc să mențină expunerile, nu respectă doar obligația unei limite.

Grupurile mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat la Viena, în august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea expunerii pe piaţa românească la nivelul din martie 2009 şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care controlează 70% din piaţa din România.

FMI, Comisia Europeană, BNR şi cele nouă bănci au convenit în luna iulie 2010 că expunerile pe piaţa românească pot varia într-o marjă de plus/minus 5% faţă de nivelul înregistrat în luna martie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici