UPDATE: Listarea Fondului Proprietatea pe o bursă străină ar presupune o ofertă secundară de vânzare

(adaugă informaţii şi declaraţii ale managerului de fond al FP, în paragrafele 5 - 16)

Urmărește
13 afișări

Listarea Fondului Proprietatea (FP) pe o bursă străină ar presupune o ofertă secundară de vânzare, iar principalul acţionar care să deruleze această acţiune este statul român, a declarat Greg Konieczny, managerul de fond al FP.

"Până la sfârşitul lunii iunie vom face acţionarilor o recomandare în legătură cu listarea pe o bursă străină şi atunci vom stabili dacă să le propunem o listare externă sau acţiunile FP să rămână doar la BVB. (...) Suntem în discuţii cu un număr de bănci de investiţii privind o posibilă nouă listare. Avem în vedere bursele din Londra, Varşovia sau Viena", a afirmat Konieczny într-o conferinţă de presă.

El a explicat că Franklin Templeton, administratorul FP, nu ia în calcul listarea pe o bursă externă printr-o ofertă iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) deoarece succesul unei astfel de operaţiuni depinde şi de diferenţa dintre preţul din ofertă şi cel de la bursă, care constituie un discount pentru investitori.

"Este dificil să te gândeşti să emiţi acţiuni noi care să se tranzacţioneze la un discount de 50% faţă de valoarea activului net al Fondului. Trebuie să fie acţiuni deja emise. Ar fi trei variante - fie să vândă statul din acţiunile sale, fie un investitor instituţional, fie trebuie să regândim programul de răscumpărare (a unui pachet de maxim 10% din titlurile FP, n.r.)", a mai spus Konieczny.

În prezent acţiunile FP se tranzacţionează la preţul de 0,579 lei/titlu, de unde rezultă un discount de 51% faţă de valoarea unitară a activului net de la finalul lunii martie, de 1,1942 lei.

"Întrebăm Guvernul dacă este dispus să vândă din acţiunile sale, nu încercăm să-l convingem. Trebuie să avem «o poveste bună» de spus când mergem pe altă bursă. Acest Fond reprezintă România. Trebuie să fie o schimbare în atitudinea Guvernului, trebuie să ajungem să scadă discountul la care sunt tranzacţionate acum acţiunile Fondului. Până la finalul lunii iunie aşteptăm şi feed-back de la investitorii de pe bursele vizate şi apoi vom face propunerea acţionarilor, care vor lua o decizie", a afirmat managerul de fond al FP.

El a precizat că Franklin Templeton nu va propune şi un termen pentru realizarea listării pe o bursă externă, deoarece o astfel de operaţiune necesită o perioadă îndelungată de pregătire.

Mark Mobius, preşedintele director al Franklin Templeton, a explicat că discountul titlurilor FP ar putea scădea dacă unele companii din portofoliu vor fi listate, precum şi prin "îmbunătăţirea" rezultatelor societăţilor de stat la care Fondul este acţionar.

"Am avut nişte divergenţe cu statul, însă trebuie să avem un dialog continuu. Credem în piaţa românească, iar succesul Fondului Proprietatea depinde de evoluţia bursei. Pentru dezvoltare, Bursa trebuie să insiste pentru noi listări", a adăugat Mobius.

Ultima variantă prin care FP s-ar putea lista pe o bursă externă fără o ofertă publică iniţială este vânzarea acţiunilor pe care Fondul le va răscumpăra, însă pentru aceasta este nevoie de modificarea programului.

Pentru răscumpărarea de acţiuni Fondul dispune de 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro), însă această sumă ajunge doar pentru achiziţia a maximum 1,5% din titlurile FP, faţă de pachetul de cel mult 10% cât este vizat.

"Noi aveam o propunere ca 216,6 milioane lei din profitul de anul trecut să îi folosim pentru răscumpărare, iar asta ar fi ridicat preţul cu 0,0155 lei. Cumulat cu dividendul propus de noi, de 0,01569 lei/acţiune, se ajungea la un câştig de 0,03119 lei/titlu, deci aproape de dividendul propus de Ministerul Finanţelor şi aprobat de acţionari", a spus Konieczny.

Întrebat de ce Franklin Templeton nu a început deja procesul de răscumpărare, Konieczny a afirmat că Templeton îşi rezervă dreptul de a decide când FP va realiza tranzacţiile.

Programul de răscumpărare a fost aprobat în septembrie de acţionarii Fondului şi se poate derula până la 1 martie anul viitor. Acţiunile pot fi răscumpărate la preţuri care variază între 0,2 lei şi 1,5 lei. Titlurile pot fi răscumpărate prin firma de brokeraj cehă Wood&Company.

Potrivit lui Konieczny, Fondul Proprietatea ar urma să încaseze în acest an dividende de 420 milioane le de la companiile din portofoliu, de peste două ori mai mult decât sumă primită anul trecut, de 179 milioane lei. Aproape jumătate din dividende, respectiv 201,6 milioane lei, vor fi încasate de la OMV Petrom (SNP), unde Fondul deţine 20,11% din titluri.

Acţionarii FP au hotărât, miercuri, distribuirea unor dividende în valoare cumulată de 432,7 milioane lei, respectiv 95% din profitul net înregistrat anul trecut, de 456,2 milioane lei (108,3 milioane euro). Fiecare acţionar va primi câte 0,03141 lei/titlu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici