- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Managerii firmelor de stat, obligaţi la performanţă sub sancţiunea amenzii sau demiterii
(adaugă prevederile din ordonanţa de urgenţă a Guvernului)
Regiile autonome şi companiile de stat vor fi obligate să informeze Ministerul Finanţelor, lunar sau trimestrial, asupra evoluţiei indicatorilor financiari şi să respecte anumite criterii de performanţă pentru încălcarea cărora managerii vor fi amendaţi cu 5.000-10.000 lei sau destituiţi din funcţie.
Decizia a fost luată în şedinţa de vineri a Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă.
Premierul Emil Boc a apreciat că această ordonanţă va întări disciplina financiară în cadrul regiilor şi companiilor de stat.
"Pentru fiecare regie şi companie de stat va fi stabilit un plan concret de restructurare şi vor fi indicatori de performanţă pentru manageri. Trebuie tăiat în carne vie", a spus Boc.
El a arătat că nerespectarea indicatorilor de performanţă ar putea fi sancţionată şi cu demiterea managerilor.
Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a mai decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca restricţia impusă instituţiilor publice privind achiziţia de maşini şi mobilier să fie extinsă şi pentru regiile autonome şi companiile de stat.
Totodată, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să prezinte în Guvern, în următoarea şedinţă, o situaţie a bunurilor aflate în administrarea instituţiilor, pentru a evita achiziţii inutile de echipamente care să rămână pe stoc, după "modelul Necolaiciuc".
Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern şi obţinută de MEDIAFAX stabileşte că directorii regiilor autonome şi companiilor de stat au obligaţia să transmită la Ministerul Finanţelor, lunar, trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, fundamentări, analize, situaţii, raportări şi orice alte informaţii referitoare la indicatorii economico-financiari din bugetele de venituri şi cheltuieli, în formatul şi la termenele stabilite prin ordin al ministrului sau circulare.
La fundamentarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, operatorii economici trebuie să includă obiective de reducere a arieratelor, pierderilor şi subvenţiilor din exploatare, precum şi să respecte politica salarială a Guvernului.
"În situaţia în care gradul de realizare a veniturilor proprii programate în bugetele de venituri şi cheltuieli, calculat ca raport procentual între încasări şi program, în fiecare din ultimii doi ani a fost mai mic de 97%, fundamentarea veniturilor proprii pentru anul curent va fi cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent", se arată în document.
Ordonanţa mai stabileşte că totalul cheltuielilor, inclusiv cele aferente fondului de salarii, reprezintă limite maxime de nu pot fi depăşite, iar bugetele se rectifică în limita veniturilor încasate peste nivelul programat.
În programele de reducere a arieratelor vor fi prevăzute distinct sursele destinate stingerii arieratelor, astfel încât valoarea acestora înregistrată la sfârşitul anului anterior să fie achitată în totalitate în anul în curs.
Programele de achiziţii de bunuri şi servicii pentru desfăşurarea activităţii vor fi fundamentate pe baza cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, iar în execuţie angajamentele legale vor fi făcute ţinându-se cont de posibilităţile reale, de încasare a veniturilor programate. Programele de investiţii şi dotări vor fi fundamentate în limita surselor legale de finanţare a acestora.
Conducătorii ministerelor, unităţilor administraţiei publice centrale sau locale, precum şi ai altor instituţii publice trebuie să supună spre aprobare Guvernului sau autorităţilor locale proiectele bugetelor de venituri şi cheltuieli ale companiilor din subordine pentru anul curent, precum şi estimări pentru următorii doi ani, însoţite de anexe care să includă repartizarea pe trimestre a indicatorilor economico-financiari pentru anul curent, programul de investiţii detaliat pe surse de finanţare, programul de achiziţii de bunuri şi servicii, programe de reducere a arieratelor, precum şi situaţia datoriilor rezultate din împrumuturile contractate cu scadenţa în anul curent.
Ordonanţa obţinută de MEDIAFAX mai stabileşte că totalul cheltuielilor de natură salarială ale companiilor vor fi fundamentate pe baza indicelui de creştere a câştigului salarial mediu brut lunar, care nu va putea fi mai mare de 60% din indicele de creştere a productivităţii muncii, calculat în unităţi valorice comparabile sau în unităţi fizice. Câştigul salarial mediu brut lunar se determină luând în calcul salariul de bază, sporurile, precum şi bonificaţiile şi bonusurile în bani şi/sau în natură acordate.
Nerespectarea programului de reducere a arieratelor, depăşirea programului de achiziţii şi a nivelului de cheltuieli aprobat prin buget şi netransmiterea informaţiilor financiare către Ministerul Finanţelor vor fi considerate contravenţii, dacă nu sunt săvârşite în condiţii penale, şi sancţionate cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
În acelaşi timp, restricţia impusă instituţiilor publice privind achiziţia de maşini şi mobilier este extinsă şi pentru regiile autonome şi companiile de stat.
"Condiţiile actuale ale economiei care arată că efectele crizei nu au dispărut şi că este necesară continuarea aplicării măsurilor de combatere a acesteia impun suplimentarea măsurilor de întărire a disciplinei economic-financiare. Guvernul a stabilit anumite constrângeri bugetare, printre care reducerea arieratelor până la eliminarea acestora, reducerea subvenţiilor, limitarea creşterilor salariale la 3,2% pentru operatorii economici cu profit", se arată în document.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că reforma statului trebuie să continue în zona marilor regii, care trebuie să devină mai competitive, în contextul în care deţin 25-30% din economie.
El a precizat că restructurarea regiilor este un element prioritar al programului cu FMI, al cărui termen de stabilire este luna septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO