UPDATE: Moody's a retrogradat ratingul OTE cu trei trepte, de la "Ba1" la "B1"

(adaugă noi comentarii ale Moody's, elemente de background, în paragrafele 7-22)

Urmărește
4 afișări

Moody’s a retrogradat joi ratingul operatorului elen de telecomunicaţii OTE cu trei trepte, de la "Ba1" la "B1", din cauza înrăutăţirii condiţiilor macroeconomice din Grecia şi a aşteptărilor privind scăderea performanţelor companiei.

Ratingul "B1", pentru datoriile pe termen lung, are perspectivă negativă, iar ratingul pentru creditele pe termen scurt a fost menţinut la nivelul "Not Prime", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Decizia survine după finalizarea procesului de evaluare a ratingurilor OTE început pe 11 mai.

Măsura reflectă înrăutăţirea condiţiilor macroeconomice care au dus la retrogradarea ratingului Greciei la "Caa1", pe 1 iunie.

Totodată, Moody's anticipează scăderea performanţelor OTE.

Incertitudinile şi lipsa de claritate privind performanţele viitoare ale companiei subliniază riscurile de afaceri crescute, în timp ce reducerea cosumului pe piaţa internă, din cauza măsurilor guvernamentale de austeritate, va afecta veniturile OTE şi generarea fluxului de capital.

"Anticipăm că performanţele operaţionale ale OTE vor fi în continuare grav afectate de condiţiile macroeconomice dificile, concurenţa intensă de pe toate segmentele şi constrângerile legislative", a declarat Carlos Winzer, vicepreşedinte la Moody’s.

El a arătat că aceşti factori vor continua să influenţeze negativ generarea fluxului de capital şi indicatorii financiari, într-o măsură care nu corespunde cu ratingul anterior, chiar dacă la acordarea calificativului este luat în calcul şi sprijinul din partea acţionarului Deutsche Telekom.

Potrivit Moody’s, OTE va avea dificultăţi tot mai mari pentru aplicarea măsurilor de reducere a costurilor, necesare în vederea atenuării efectelor condiţiilor economice nefavorabile şi concurenţei asupra veniturilor şi fluxului de capital.

În plus, cadrul legal nu permite OTE să reacţioneze cu uşurinţă la problemele concurenţiale, prin introducerea de preţuri reduse şi pachete de produse şi oferte.

Moody’s anticipează că activităţile principale ale OTE vor înregistra o scădere de peste 10% a veniturilor în 2011, după un declin de 8% în 2010.

OTE va limita în acest an cheltuielile operaţionale şi investiţiile de capital la circa 750 de milioane de euro, dar marja EBITDA (a profitului înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizării) ar putea scădea cu circa două puncte procentuale.

Agenţia anticipează că declinul prelungit al veniturilor şi al profitului EBITDA, cu perspective reduse de redresare, va exercita presiuni substanţiale asupra capacităţii conducerii OTE de a împiedica scăderea fluxulu ide capital.

Ratingul OTE este susţinut, cu o treaptă, de sprijinul din partea grupului german Deutsche Telekom (DT).

Acest sprijin este reflectat de anunţul recent al Deutsche Telekom privind majorarea participaţiei la OTE cu 10 puncte procentuale, la 40%, care va deveni oficială în iulie.

Guvernul elen şi-a exercitat astfel opţiunea de plasare a acţiunilor către DT pentru circa 400 milioane euro, care ar fi expirat la sfârşitul anului.

Statul vrea să vândă încă 6% din titlurile OTE, dar Deutsche Telekom nu va cumpăra aceste acţiuni dacă guvernul nu elimină regulile care fac ca angajaţii serviciilor de telefonie fixă din Grecia să nu poată fi concediaţi.

Alte 4% din acţiunile OTE aparţin fondului de pensii al angajaţilor grupului OTE, controlat de stat, iar celelalte 50% din titluri sunt deţinute de investitori instituţionali greci şi străini.

Grupul german a acordat recent OTE un împrumut de 150 de milioane de euro, în calitate de acţionar.

OTE a vândut în aprilie obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de euro, care acoperă necesarul de refinanţare până în 2012 inclusiv, dar operatorul are datorii de 1,8 miliarde de euro care ajung la maturitate în 2013.

În prezent, nu este clar cum vor fi refinanţate aceste obligaţii financiare.

OTE controlează în România Romtelecom şi subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicaţii mobile Cosmote şi retailerului Germanos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici