UPDATE: National Bank of Greece a făcut o ofertă de preluare a Alpha Bank

(adaugă informaţii privind oferta de preluare, în paragrafele 7-20)

Urmărește
4 afișări

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare instituţie de credit din Grecia, a lansat o ofertă de preluare a Alpha Bank, a treia ca mărime din ţară, printr-o tranzacţie sub formă de acţiuni.

Potrivit propunerii, acţionarii Alpha ar urma să primească opt noi acţiuni NBG pentru fiecare 11 acţiuni Alpha. Oferta corespunde unei rate de schimb de 0,727 acţiuni NBG pentru o acţiune Alpha, potrivit unui comunicat al NBG transmis bursei din Atena.

Oferta este cu 23,4% peste preţul înregistrat de acţiunile Alpha la închiderea tranzacţiilor de joi, ziua anterioară propunerii.

În baza acestei ratei de schimb, acţionarii NBG vor deţine 71% din noul grup, cei ai Alpha Bank 29%, în timp ce participaţia directă a statului elen va fi de 0,9%, iar a fondul public de pensii 12%.

Grupul rezultat în urma preluării va avea o valoare a activelor de circa 200 de miliarde de euro şi se va afla pe locul 30 în funcţie de active şi 28 în privinţa capitalizării de piaţă, în rândul băncilor europene.

Ambele grupuri sunt prezente pe piaţa din România, prin Alpha Bank România şi Banca Românească.

Potrivit propunerii NBG, alocarea posturilor în consiliul de administraţie se va face proporţional cu participaţiile acţionarilor celor două bănci în grupul nou format.

Directorul general executiv al grupului va fi propus de NBG, preşedintele, fără atribuţii executive, de către Alpha, iar vicepreşedintele de către NBG.

Grupul va avea opt directori generali, între care şi CEO-ul, posturi împărţite în mod egal între Alpha şi NBG.

Restul poziţiilor de conducere vor fi alocate în funcţie de merite.

Propunerea stipulează ca logo-ul Alpha să fie păstrat şi aplicat ca noul logo al grupului, care va opera sub numele NBG. Numele Alpha va putea fi folosit pentru anumite activităţi ale grupului.

Fuziunea va fi un pas extrem de important către consolidarea sistemului bancar elen, urmând să fie creată cea mai mare şi mai capitalizată bancă din Grecia, cu o poziţie puternică în domeniul lichidităţilor.

De asemenea, va fi format un lider regional puternic în Sud-Estul Europei, cu vizibilitate internaţională.

Grupul va beneficia de îmbunătăţirea diversificării veniturilor, o volatilitate mai scăzută a profitului şi un potenţial semnificativ de economii, prin combinarea reţelelor.

Banca se va situa totodată pe o poziţie favorabilă pentru a profita de perspectivele de dezvoltare din regiune, unde este aşteptată în curând redresarea economică.

Banca va fi una dintre cele mai bine capitalizate instituţii elene din Europa şi cu cea mai bună rată de adecvare a capitalului în Grecia.

În privinţa lichidităţilor, raportul dintre împrumuturile şi depozitele noului grup va fi de 109%, potrivit datelor aferente trimestrului al treilea din 2010, unul dintre cele mai bune din Europa.

Având în vedere rata de adecvare a capitalului şi lichidităţile ridicate, banca va avea un acces mai bun la pieţele de finanţare, ceea ce îi va permite reducerea mai rapidă a dependenţei faţă de Banca Centrală Europeană, principalul obiectiv al sistemului bancar elen.

Astfel, NBG estimează că grupul se va situa în rândul principalelor 25 de bănci din Europa.

NBG anticipează că economiile anuale rezultate în urma fuziunii cu Alpha Bank vor fi de 550-700 de milioane de euro, majoritatea urmând să fie obţinute la nivelul operaţiunilor internaţionale, al costurilor administrative şi al raţionalizării costurilor de finanţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici