UPDATE: Profitul net al BRD a scăzut cu 38,7% în primul trimestru, la 122 milioane de lei

(adaugă informaţii transmise de BRD către BVB, în paragrafele 3-4, 8, 11 şi 14)

Urmărește
4 afișări

Profitul net al BRD-Groupe Societe Generale a scăzut cu 38,7% în primul trimestru, la 122 milioane lei, de la 199,3 milioane lei în ianuarie-martie 2010, în contextul declinului venitului net bancar la 787 milioane lei, nivel considerat de bancă "satisfăcător" în contextul economic actual.

BRD notează că venitul net bancar s-a situat în primul trimestru "la un nivel satisfăcător în actualul context macroeconomic", în condiţiile în care pentru primele trei luni din 2010 banca a raportat o creştere de 12% a acestui indicator, la 915 milioane de lei.

Veniturile din comisioane au avansat în primul trimestru cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, la 184,49 milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu comisioane s-au menţinut la 25,5 milioane de lei.

Profitul obţinut din operaţiunile financiare a scăzut de aproape 2,5 ori, la 86 milioane de lei.

Pe de altă parte, costul net al riscului a scăzut în primul trimestru cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut, la 292 milioane lei. Comparativ cu ultimul trimestru din 2010, costul net al riscului s-a redus cu 40%.

Profitul brut din exploatare obţinut de BRD a fost în primul trimestru de 443 milioane de lei, "nivel considerat acceptabil în actuala conjunctură", fiind în scădere cu peste 20% faţă de valoarea de 570 de milioane de lei raportată pentru perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile generale ale BRD s-au diminuat în primele trei luni cu 1%, iar coeficientul de exploatare, calculat ca raport între cheltuielile generale şi venitul net bancar, a atins 43,6%, pe fondul reducerii venitului net bancar.

Astfel, cheltuielile administrative generale au urcat uşor, cu circa 1%, la 260 de milioane de lei, din care 149,1 milioane de lei au reprezentat costuri cu personalul.

"Primele trei luni ale anului 2011 nu au adus revirimentul aşteptat pe piaţă, diferenţa faţă de ultima parte a anului trecut fiind nesemnificativă. Activitatea economică suferă în continuare, influenţând şi cererea de servicii bancare. Cu toate acestea, au fost sesizate semne pozitive care ramân să fie confirmate în perioada următoare. Mai concret, un prim semnal pozitiv este intrarea pe o pantă descendentă a costului net al riscului, tendinţă care sperăm că va continua de-a lungul întregului an", a declarat Guy Poupet, preşedintele - director general al BRD - Groupe Societe Generale.

Banca notează că în cursul primului trimestru au existat unele semne pozitive cum ar fi îmbunătăţirea balanţei comerciale, aprecierea leului şi o uşoară creştere a cererii de credite către sfârşitul trimestrului.

Activele totale ale BRD au scăzut în primul trimestru cu 5,1% faţă de finele anului trecut, la 45,05 miliarde lei, în contextul în care creanţele asupra clientelei s-au redus cu 3,1%, la 28,8 miliarde lei.

Volumul total al creditelor acordate clientelei este de 32,4 miliarde lei, cu circa 1% mai mic faţă de 31 martie 2010. Creditele pentru persoane fizice au ajuns la 15,5 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 1%, în timp ce valoarea împrumuturilor acordate clientelei de persoane juridice s-a redus cu 1%, la 16,8 miliarde lei.

Portofoliul total al depozitelor clientelei înregistra la sfârşitul primului trimestru o scădere de circa 5% faţă de intervalul similar al anului trecut, la circa 29 miliarde lei.

Datoriile subordonate ale BRD însumau la finele primului trimestru 822,82 milioane de lei, în scădere cu aproape 4%, respectiv cu 34 milioane de lei, comparativ cu finele anului trecut.

Indicatorii financiari ai BRD-Groupe Société Générale la 31 martie 2011 au fost calculaţi în conformitate cu standardele româneşti de contabilitate.

BRD este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor. Instituţia are aproape 2,5 milioane de clienţi şi operează o reţea de peste 930 de unităţi. Totodată, BRD are cea de-a doua mare capitalizare bursieră la BVB.

Potrivit celor mai recente raportări, un pachet de acţiuni reprezentând 59,36% din titluri este deţinut de Société Générale Paris. Printre cei mai mari acţionari ai BRD se numără cele cinci SIF-uri, care deţin cumulat puţin peste 22,1% din titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici