UPDATE: Profitul net obţinut de Banca Transilvania s-a dublat în primul trimestru, la 31,76 mil. lei

(adaugă informaţii privind acţionariatul BT şi deciziile adoptate în AGA din data de 28 aprilie, în paragrafele 17 -20)

Urmărește
6 afișări

Profitul net obţinut de Banca Transilvania (TLV) a crescut în primul trimestru de aproape două ori, la 31,76 milioane lei, în contextul reducerii cheltuielilor cu provizioanele cu 16% şi majorării veniturilor nete din dobânzi cu 5%, a anunţat, vineri, instituţia de credit.

Profitul operaţional al Banca Transilvania (BT) a fost în primul trimestru de 201,84 milioane lei, în scădere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut.

Nivelul profitului a fost influenţat de reducerea veniturilor din operaţiuni financiare cu 39%, la 34,93 milioane de lei, în principal a veniturilor din titluri care s-au diminuat cu 21 milioane lei, potrivit unui comunicat al BT.

În ceea ce priveşte veniturile din dobânzi, acestea au crescut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 254 milioane lei.

Veniturile nete din comisioane au avansat în primele trei luni cu 2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 85,31 milioane de lei.

Per total, veniturile operaţionale s-au menţinut aproape la acelaşi nivel, de 379,39 milioane de lei.

Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale au crescut cu 5%, la 177,55 milioane de lei, în contextul în care costurile cu publicitatea au avansat cu 51%, la 3,69 milioane de lei.

"Depăşirea (cheltuielilor operaţionale - n.r.) a fost determinată de creşterea reţelei de unităţi BT, de majorarea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor de la 0,2% la 0,3%, aplicat soldului depozitelor, precum şi de creşterea cotei de TVA, cu 5%", au explicat oficialii băncii.

Costurile cu personalul au fost în primul trimestru cu 1% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 83,88 milioane de lei.

Cheltuielile nete cu provizioanele au însumat în primul trimestru 161 milioane lei, cu 16%, respectiv 30 de milioane de lei, sub valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent, calitatea potofoliului de credite dând semne de stabilizare.

Activele bilanţiere ale BT au însumat la sfârşitul primului trimestru de 22,041 miliarde de lei, în creştere cu 2% faţă de finele anului trecut.

"Portofoliul de credite este unul stabil, preponderent în lei, soldul urcând cu doar 1% faţă de finele anului trecut, la 13,4 miliarde de lei, din care 61,24% reprezintă credite pentru companii, iar 38,76% sunt împrumuturi pentru persoane fizice", potrivit comunicatului BT.

Soldul provizioanelor a crescut cu 9% în primele trei luni ale acestui an, la 1,479 miliarde de lei, în timp ce creditele neperformante reprezentau la finele lunii martie 7,82% din totalul portofoliului de împrumuturi.

Investiţiile bancare, respectiv titlurile deţinute de bancă, însumau la finele lunii martie 4,3 miliarde de lei, în creştere cu 9% comparativ cu finele anului trecut.

Resursele atrase de la clientelă au avansat în primul trimestru cu 2% comparativ cu decembrie 2010, la 17,6 miliarde de lei.

Rata de solvabilitate a băncii se situează la un nivel confortabil, de 12,93%.

La finalul anului trecut, Banca Transilvania se clasa pe locul cinci în topul primelor zece bănci în funcţie de active, cu un procent de 6,3% în active totale nete în sistemul bancar.

Potrivit celor mai recente raportări, BERD are 14,61% din acţiunile BT, iar Bank of Cyprus 9,7%, în acţionariat regăsindu-se şi preşedintele Consiliului de Administraţie, Horia Ciorcilă, cu aproape 5% din titluri.

Acţiunile băncii au fost oprite de la tranzacţionare în şedinţele bursiere de joi şi vineri. Calculată la cel mai recent preţ din piaţă, de 1,532 lei, capitalizarea BT este de 2,264 miliarde lei.

Acţionarii BT au aprobat, joi, majorarea capitalului social cu 295,7 milioane lei, la 1,77 miliarde lei, prin capitalizarea rezervelor din profiturile din anii anteriori, răscumpărarea a maxim 0,95% din titluri, precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, care prevede un profit brut de 180 milioane lei, în creştere cu 33%, şi active de 24 miliarde lei, în urcare cu 11%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici