UPDATE: Rompetrol va reveni pe profitabilitate anul viitor - oficial

(adaugă informaţii privind cheltuielile şi profitul Rompetrol în 2011, în paragrafele 6-7)

Urmărește
4 afișări

Grupul Rompetrol va reveni pe profitabilitate anul viitor, după încheierea programului de modernizare, a declarat miercuri la Alma-Ata directorul financiar al companiei, Dimitri Grigoriev, citat de Reuters.

Rompetrol a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 179,33 milioane de dolari, a adăugat oficialul, citând rezultatele financiare preliminare ale companiei.

Compania anticipează că va încheia acest an cu o pierdere netă de 48,29 milioane de dolari, a continuat Grigoriev.

"Ne aşteptăm ca în 2012 să revenim la profitabilitate", a spus el.

Rompetrol a anunţat că mizează pe un profit net de 16,08 milioane de dolari în 2012 şi are ca obiectiv pentru 2015 creşterea profitului la 124,46 milioane de dolari.

Rompetrol notează, într-un comunicat publicat miercuri, că şi-a redus anul trecut cheltuielile cu 30 de milioane de dolari şi intenţionează să continue acest trend în 2011, cu o nouă tăiere a costurilor, de 90 milioane de dolari. Astfel, compania intenţionează să scadă costurile totale la 600 milioane de dolari.

Totodată, compania precizează că a încheiat luna ianuarie a acestui an cu profit net, datorită îmbunătăţirii condiţiilor de pe piaţa globală a petrolului şi tendinţei pozitive a creşterii economice, cu un impact favorabil asupra marjei de profit a produselor petroliere.

KasMunaiGas (KMG), care a cumpărat în anul 2007 grupul Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a investit circa 800 milioane de dolari în modernizarea companiei şi inteţionează să finalizeze programul de upgrade până anul viitor.

După încheierea programului de modernizare, programată pentru toamna acestui an, Rompetrol va procesa anual peste cinci milioane de tone de petrol, faţă de 3,5 milioane în prezent.

"KasMunaiGas Exploration & Production vinde petrol către Rompetrol (...) Volumul furnizat de KMG totalizează circa 80% din volumul total procesat", a declarat CEO-ul Rompetrol, Saduokhas Meraliyev.

El a adăugat că Rompetrol cumpără de asemenea cantităţi mari de petrol de la grupul american Chevron, care dezvoltă zăcământul petrolifer uriaş de la Tengiz, din Kazahstan.

Rezervele de petrol urmează să crească din nou odată cu începerea producţiei industriale la un alt zăcământ gigant din Kazahstan, cel de la Kashagan, unde KMG deţine o participaţie.

Kashagan este dezvoltat de consorţiul North Caspian Operating Company, format din compania italiană Eni, giganţii americani ExxonMobil şi ConocoPhillips, grupul britanic Royal Dutch Shell şi cel francez Total, compania japoneză Inpex şi KazMunaiGas.

Producţia comercială din prima etapă a proiectului Kashangan este programată să înceapă la sfârşitul anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici