Acest diferend, cel mai recent într-o serie de evenimente, a amplificat tensiunile existente deja în relaţiile dintre cel mai important furnizor de gaze al Europei şi statele Uniunii Europene.
Analiştii consideră însă că Rusia depinde prea mult de banii obţinuţi din vânzarea de gaze pentru a opri livrările către Europa Occidentală, aşa cum a procedat în cazul Ucrainei, în urmă cu două ierni.
Stern a spus că riscul sistăriii livrărilor de gaze în această iarnă este redus, dar înrăutăţirea relaţiilor ar putea afecta viitoarele proiecte de construcţie a unor conducte de export către Europa.
În pofida disputelor, autorităţile de la Moscova au mai mult nevoie de Europa, consideră Robin Shepherd, reprezentant pentru Europa la institutul de cercetări în politică externă Chatham House.
"Veniturile obţinute de Rusia din Marea Britanie şi Europa Occidentală sunt esenţiale pentru succesul economic al ţării. Europa se poate descurca şi fără Rusia, cu excepţia energiei", a arătat Shepherd.
Oricât de mult s-ar putea înrăutăţi relaţiile, acordurile pe termen lung dintre Europa Occidentală şi Rusia privind livrările de energie ar trebui să fie în siguranţă, întrucât Gazprom trebuie să respecte legislaţia internaţională, în caz contrar fiind pasibilă de plata unor penalizări în valoare de mai multe miliarde de dolari.