UPDATE:Sberbank vrea să preia VBI pentru 700-750 mil. euro, preţ care ar exclude divizia din România

(adaugă informaţii în paragrafele 9-13)

Urmărește
11 afișări

Grupul rus Sberbank intenţionează să înainteze o ofertă de 700-750 milioane euro pentru Volksbank International (VBI), preţul mai mic cu 30% decât cel vizat iniţial de grupul Volksbank putând fi explicat prin excluderea din tranzacţie a diviziei din România, conform cotidianului austriac Die Presse.

Se pare că grupul Volksbank ar fi acceptat posibilitatea vânzării VBI fără operaţiunile din România, notează publicaţia citând surse de pe piaţa rusească.

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, controlată de stat, a fost de la început sceptică în privinţa subsidiarei din România.

Chiar dacă nu a avut un rol semnificativ, "starea proastă" a relaţiilor dintre România şi Rusia a contat, motiv pentru care şi Banca Naţională a României a fost sceptică în privinţa intrării Sberbank pe piaţa locală, potivit Die Presse.

Dacă tranzacţia ar avea loc fără a include operaţiunile din România ar reprezenta o dezamăgire, notează cotidianul. Întrucât are o participaţie de 51% la VBI, grupului Volksbank i-ar reveni doar 350-375 milioane de euro. Volksbank spera ca prin vânzarea VBI să-şi acopere o parte importantă a unei datorii de un miliard de euro către statul austriac.

Directorul general al Sberbank, German Gref, va finaliza oferta marţi la Viena, potrivit publicaţiei.

Totuşi, o sursă apropiată Sberbank a declarat pentru Reuters că Gref nu va ajunge la Viena până miercuri, iar cifrele prezentate de Die Presse nu sunt corecte, întrucât discuţiile continuă.

"Dacă partea austriacă acceptă un compromis, un acord de principiu ar putea fi încheiat într-o lună", a spus sursa Reuters, adăugând că acest compromis implică mai multe condiţii.

O a doua sursă Reuters, apropiată negocierilor, a confirmat preţul anunţat de Die Presse şi prezenţa, marţi, la Viena, a directorului general al Sberbank pentru a discuta cu grupul Volksbank achiziţia VBI.

"Sumele sunt corecte, dar negocierile continuă", a spus sursa citată, adăugând că nu este aşteptată o decizie pentru marţi.

Sberbank este singurul ofertant rămas în cursa pentru VBI, au declarat surse din piaţa financiară.

Rămâne neclar dacă tranzacţia va avea loc, chiar dacă Volksbank are nevoie de bani, notează Reuters.

"Este un test. Sberbank are timp, iar Volksbank dispune de asemenea de timp, deoarece obiectivul de a restitui statului împrumutul nu este un obiectiv presant", a spus o sursă.

Gref este copreşedinte al organizaţiei regionale a Formului Economic Mondial, care se reuneşte începând de marţi la Viena.

Grupul Volksbank a anunţat în decembrie că intenţionează să vândă 51% din VBI, preţul vizat fiind de 1,1-1,2 miliarde de euro. Alţi acţionari ai VBI sunt DZ Bank, WGZ Bank şi Banca Populară Caisse d'Epargne.

Activele VBI au stagnat în primul trimestru la 13,7 miliarde de euro. Divizia din România are cea mai mare pondere în portofoliul de active al VBI, cu 4,7 miliarde de euro, urmată de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) şi Slovacia (1,4 miliarde de euro).

Volksbank România a avut anul trecut o pierdere de 36 milioane euro, comparativ cu un profit înainte de impozitare de 51,7 milioane euro în 2009, în contextul în care costul cu provizioanele s-a dublat, iar venitul net din dobânzi a scăzut cu 5,88%. Provizioanele s-au dublat, de la 69,8 milioane euro în 2009 la 153,4 milioane euro anul trecut.

Activele Volksbank în România au scăzut cu 2,1% în primul trimestru, de la 4,8 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut la 4,7 miliarde de euro în martie.

Cotidianul rus Vedomosti a anunţat, în aprilie, că Sberbank se află în faza finală a negocierilor pentru achiziţia a 51% din acţiunile VBI.

Surse bancare au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că Sberbank vrea să preia toate activele VBI din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Volskbank România, cea mai mare subsidiară a grupului austriac, pentru a evita consolidarea afacerilor din UE în România.

Într-un interviu pentru cotidianul american Wall Street Journal, directorul general al Sberbank, German Gref, a afirmat că negociază preluarea VBI, dar nu se află în faza finală a unei înţelegeri cu nicio bancă internaţională.

Pe lângă România, VBI mai operează în Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici