- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Statul începe vânzarea unor pachete semnificative la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica
(adaugă detalii privind societăţile de stat monitorizate în acordul cu FMI şi declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, în paragrafele 4 - 14)
Autorităţile române vor demara în următoarele luni vânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz, dar şi altele, a declarat luni şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
"Ne concentrăm în mod deosebit pe sectorul energetic şi transporturi care sunt esenţiale pentru creşterea economică. În lunile care vor urma autorităţile vor demara vânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz şi altele", a spus Franks.
Guvernul a vorbit, în toamna anului trecut, de o eventuală listare a Nuclearelectrica, dar ulterior subiectul a fost abandonat, întrucât intenţia declarată a autorităţilor era de a crea două mari companii energetice, Electra şi Hidroenergetica, prin fuziunea mai multor societăţi energetice deţinute de stat.
"La fel ca în sectorul energectic, companiile ineficiente şi insuficient capitalizate nu fac faţă. Este necesar ca acestea să fie restructurate împreună cu capitalizarea şi experienţa din sectorul privat. Împreună cu Guvernul vom restructura companiile din domeniul căilor ferate şi vom aduce capital privat", a adăugat Franks, referindu-se la cele de-al doilea domeniu de restructurare pe care se va concentra noul acord pe doi ani.
Surse oficiale au declarat duminică pentru MEDIAFAX că Guvernul a menţinut în scrisoarea de intenţie la noul acord cu FMI obiectivul de a privatiza Oltchim, complexele energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, însă la Tarom, iniţial propusă spre privatizare, va vinde doar un pachet minoritar.
Informaţia privind vânzarea doar a unui pachet de acţiuni din capitalul Tarom a fost confirmată şi de Jeffrey Franks.
În scrisoarea de intenţie către FMI de la evaluarea precedentă, Guvernul îşi asumase că, până la finele lunii aprilie, va finaliza analiza în vederea identificării unui investitor strategic la Tarom.
Procesul de restructurare la companiile de stat va trebui să conducă, în final, atât la scăderea arieratelor, cât şi a pierderilor.
Potrivit scrisorii de intenţie de la evaluarea precedentă arieratele companiilor trebuie să scadă la 18 miliarde de lei până la finele acestui an.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că îmbunătăţirea managementului în regiile şi în societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011 şi că, în cel mai scurt timp, acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportării bilanţului la Ministerul Finanţe.
El a menţionat că printre societăţile care sunt sunt în atenţie în anul 2011 şi a căror funcţionare va trebui optimizată, cele două complexe energetice Turceni şi Rovinari, Compania Naţională a Huilei, cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii şi de sănătate, Termoelectrica, Oltchim şi Poşta Română.
La Compania Naţională a Huilei şi Termoelectrica, autorităţile trebuie să separe activităţile viabile de cele neviabile, anterior oricărei decizii de privatizare sau închidere.
În urma negocierilor cu FMI pentru încheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsă prin includerea altor nouă societăţi, respectiv Poşta Română, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi societăţile Intervenţii Feroviare şi Telecomunicaţii CFR.
Pe listă au fost menţinute Compania Naţională de Căi Ferate CFR, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti şi Societatea Comercială Electrificare CFR, fiind însă scoasă Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.