UPDATE: Tribunalul Constanţa a decis că Rompetrol Rafinare nu mai datorează niciun ban statului

(adaugă declaraţia directorului financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, în paragrafele 3 - 4)

Urmărește
8 afișări

Tribunalul Constanţa a decis, vineri, că Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane de dolari convertită în obligaţiuni în 2003, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

"Tribunalul Constanţa a fost de acord cu poziţia Rompetrol Rafinare, conform căreia, în 30 septembrie 2010, s-a stins creanţa statului român rezultând din convenţia de emisiune încheiată la 5 decembrie 2003 între Rompetrol Rafinare şi statul român", au afirmat sursele.

Directorul financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, a declarat, ulterior, că a aflat despre decizia instanţei, însă consideră că trebuie găsită o cale amiabilă penru soluţionarea diferendului.

"Am luat la cunoştinţă de hotărârea favorabilă a Tribunalului Constanţa, dar considerăm în continuare că cea mai bună cale pentru stingerea acestui diferend este dialogul, iar împreună putem găsi/adopta o soluţie benefică ambelor părţi", a afirmat Grigoryev.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.

KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, în AGA, să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat.

Statul a contestat anul trecut în instanţă decizia Rompetrol de conversie în acţiuni a obligaţiunilor rămase nerăscumpărate.

Totodată, la sfârşitul lunii iunie 2010, acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat să fie utilizate pentru plata unei părţi a datoriei către stat. În urma operaţiunii au fost subscrise acţiuni de 329,49 milioane lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a contestat în instanţă decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut în instanţă de două ori, respectiv în lunile august şi noiembrie 2010.

"Cererea formulată de stat, privind anularea hotărârilor AGA prin care Rompetrol Rafinare a decis răscumpararea unei părţi a obligaţiunilor şi majorarea capitalului social al Rompetrol prin conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la data scadenţei, a fost respinsă", au precizat sursele.

Rompetrol este reprezentat în acest litigiu de casele de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii şi de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Acţiunile Rompetrol Rafinare se tranzacţionează luni la Bursa de Valori Bucureşti la preţul de 0,0625 lei p unitate, în creştere cu 3,14% faţă de referinţă. Rompetrol Rafinare are o capitalizare de 1,47 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici