- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Ungaria a cumpărat participaţia Surgutneftegaz la MOL pentru 1,9 mld. euro, bani de la FMI
(modifică titlul şi lead-ul, adaugă paragrafele 2-3 şi 7)
Ungaria a cumpărat participaţia de 21,2% deţinută la MOL de Surgutneftegaz, a patra mare companie petrolieră din Rusia, pentru 1,88 miliarde de euro, suma necesară tranzacţiei fiind asigurată din fonduri accesate prin acordul de împrumut încheiat în toamna anului 2008 cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a anunţat, marţi, guvernul ungar, citat de cotidianul Portfolio.
Preţul de 1,88 de miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari) rezultă din cotaţia medie a acţiunilor MOL în perioada de trei luni care a precedat semnarea înţelegerii cu Surgutneftegaz.
Tranzacţia trebuie finalizată până la 31 august, notează Portfolio.
Anterior, Reuters a estimat că achiziţia ar putea avea o valoare de circa 500 de miliarde de forinţi (2,6 miliarde de dolari), în funcţie de cotaţia de marţi de pe bursă.
Acţiunile MOL au fost suspendate marţi de la tranzacţionare pe bursa de la Budapesta în aşteptarea unui anunţ important.
Premierul Viktor Orbán, care a anunţat cumpărarea participaţiei la MOL, nu a oferit detalii referitoare la tranzacţie, sarcina revenind ministrului Dezvoltării, Tamás Fellegi.
Ungaria va finanţa achiziţia din fonduri de trei miliarde de euro trase de la FMI, dar nefolosite, a declarat ministrul Dezvoltării, Tamás Fellegi, citat de Reuters. Cumpărarea pachetului de acţiuni la MOL nu va avea astfel impact asupra îndatorării sau deficitului guvernului, a adăugat el.
Anunţul este foarte important pentru economia naţională, a declarat Orban în deschiderea conferinţei de presă.
Guvernul de la Budapesta "a dus o luptă grea în ultimul an, dar a reuşit să pună în siguranţă" compania naţională MOL, de importanţă cheie pentru Ungaria, a spus Orban.
Una dintre cheile succesului în regiune este reducerea dependenţei energetice şi revitalizarea industriilor naţionale, a afirmat premierul, adăugând că guvernul ungar trebuie să-şi apere întotdeauna intresele.
"Nicio ţară nu poate fi puternică dacă este vulnerabilă în privinţa aprovizionării cu energie", a declarat el.
Grupul austriac OMV a început să cumpere acţiuni la MOL la începutul anilor 2000 şi a deţinut mai mulţi ani o participaţie de circa 10%. Următoarea schimbare majoră a intervenit în 2007, când OMV a cumpărat un pachet de acţiuni de la magnatul rus Megdet Rahimkulov şi a ajuns la 21%.
Conducerea MOL a început să cumpere acţiuni proprii şi să împrumute aceste participaţii unor terţi favorabili pentru a se proteja de intenţiile OMV. În câteva luni, MOL controla astfel aproape 50% din companie. În timpul acestui conflict, acţiunile MOL au atins un preţ record de peste 30.000 de forinţi pe bursa de la Budapesta până în septembrie 2007. Ca urmare a startegiei de apărare solidă a MOL, OMV "s-a retras", notează Portfolio, şi a renunţat la oferta condiţionată de 32.000 de forinţi.
În 2009, OMV a vândut participaţia la MOL către Surgutneftegaz pentru 1,4 miliarde de euro, dublu faţă de preţul pieţei. Ca răspuns la ceea ce a considerat o încercare ostilă de preluare, MOL a luat o serie de contramăsuri.
OMV controlează în România Petrom, iar MOL deţine o reţea de benzinării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO