- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Veniturile Romtelecom au scăzut în primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro
(adaugă declaraţii ale directorului general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis, în paragrafele 8-9, şi alte informaţii privind rezultatele trimestriale ale companiei, în paragrafele 6-7)
Veniturile Romtelecom au scăzut în primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a diminuat cu 62,6%, la 22,2 milioane euro, în condiţiile în care piaţa telecom locală a fost dominată de oferte "foarte agresive", iar consumul s-a menţinut la un nivel redus.
"În pofida unor semne de stabilizare macroeconomică în România în primul trimestru, în principal datorită exporturilor şi proiectelor de infrastructură, cheltuielile populaţiei au rămas reduse. Piaţa de telecomunicaţii a fost din nou dominată de oferte foarte agresive. În acest context, veniturile Romtelecom s-au redus cu 10,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, însă au scăzut modest, cu 2,3%, faţă de ultimul trimestru din 2010", se arată într-un raport al OTE, acţionarul marjoritar al companiei.
Numărul de linii de telefonie s-a situat la sfârşitul primului trimestru la 2.572.887, în scădere cu 5,1%, comparativ cu finele lunii martie a anului trecut.
De asemenea, numărul de clienţi pentru serviciile TV s-a majorat cu 14,9%, la 1,064 milioane, iar cel pentru serviciile broadband cu 24,5%, la 1,062 milioane.
Scăderea veniturilor reflectă reducerea cu 11,2% a venitul mediu pe utilizator (ARPU) şi pierderea a 6,2% din numărul total de linii fixe, notează raportul.
În primul trimestru, Romtelecom a înregistrat pierderi înainte de dobânzi şi taxe de (pierderi operaţionale) de 16,7 milioane de euro, comparativ cu un rezultat pozitiv de 13,3 milioane de euro în intervalul similar al anului trecut. Cheltuielile operaţionale (excluzând deprecierea) au scăzut cu 3%, în condiţiile în care compania a continuat procesul de implementare a unui nou model operaţional, mai flexibil şi eficient din punct de vedere al costurilor.
Numărul angajaţilor Romtelecom a scăzut de la 9.520 la sfârşitul lunii martie a anului trecut la 8.200 în perioada sinilară din 2011. Raportul menţionează o creştere de 567,7% a costurilor programului de retragere voluntară, la 20,7 milioane de euro. Salariile şi beneficiile s-au redus cu 17%, în intervalul analizat, ceea ce reflectă iniţiativele companiei de a asigura reducerea pe termen lung a cheltuielilor cu personalul prin îmbunătăţirea eficienţei operaţiunilor şi prin programe de plecare voluntară.
"Rezultatele financiare din primul trimestru semnalează o oarecare stabilizare în comparaţie cu trimestrul anterior din anul trecut. Astfel, veniturile au înregistrat o reducere moderată după un an de criză, de 2,3% în comparaţie cu ultimul trimestru din 2010, în timp ce profitul EBITDA, calculat fără costurile de restructurare, ar fi fost cu câteva procente mai mare faţă de ultimul trimestru al anului trecut. Sperăm ca, odată ce economia va începe să-şi revină în urmatoarele luni, vor apărea şi efecte pozitive în evoluţia cererii pentru serviciile de telecomunicaţii", a declarat directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis, într-un comunicat al companiei.
El menţionează că rata deconectărilor de la serviciile de voce a fost menţinută la aproximativ 5% în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, iar cota de piaţa pentru serviciile TV şi de Internet a înregistrat o creştere de două cifre.
Acţionarii Romtelecom sunt OTE, cu o participaţie de 54%, şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu 46% din acţiuni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO