- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE:Vicepremierul Rep. Moldova:Construcţia conductei de gaze cu România are sprijinul UE şi Rusia
(adaugă declaraţii ale vice-premierului Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, în paragrafele 4-6)
Vice-premierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, a declarat, joi, la Bucureşti, că realizarea gazoductului Ungheni-Iaşi, investiţie de 19 milioane de euro, este susţinută atât de Uniunea Europeană, cât şi de Federaţia Rusă
"Proiectul este susţinut şi de UE şi de Federaţia Rusă. Este un proiect prioritar pentru noi, prin care am putea importa gaze naturale din România", a afirmat Lazăr, prezent la Bucureşti la un seminar cu tema investiţiilor româneşti în Republica Moldova.
Lazăr deţine şi funcţia de ministru al Economiei al Republicii Moldova.
El a adăugat că, prin realizarea acestui gazoduct, intenţia Republicii Moldova este de a înlocui până la 30% din importurile de gaze din Federaţia Rusă cu gaze din România.
Totodată, guvernele de la Chişinău şi Bucureşti analiezează posibilitatea stocării rezervei strategice de gaze a Republicii Moldova în România, posibil la Mărgineni.
Consumul anual de gaze al Republicii Moldova se ridică la 3 miliarde metri cubi, în timp ce al României este de circa 14 miliarde metri cubi.
Potrivit lui Lazăr, UE a fost de acord să acorde un grant de 7 milioane de euro pentru realizarea conductei de gaze, iar autorităţile moldovene discută deja cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea diferenţei.
"După ce vom avea studiul de prefezabilitate, care ar urma să fie finalizat în iunie-iulie, vom începe să căutăm finanţatorul. Avem deja discuţii cu BERD şi BEI", a continuat Lazăr.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei din România Claudiu Stafie, prezent la seminar, a spus că lucrările de realizare a conductei de gaze ar urma să fie derulate în perioada 2012-2014.
Prin această conductă România va putea să importe şi să exporte gaze naturale. O cantitate cuprinsă între 16 şi 18% din gazele exportate de Gazprom în Europa trec prin conducte aflate pe teritoriul Republicii Moldovei, potrivit lui Lazăr.
"Asta vrem", a spus Lazăr, întrebat dacă Republica Moldova intenţionează să importe gaze din România după 2015.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO