UPDATE: WTCB înceară să achite o datorie prin conversia în acţiuni sau vânzarea unui activ

(adaugă informaţii, în paragrafele 3 - 5)

Urmărește
41 afișări

World Trade Center Bucureşti va intra în reorganizare judiciară şi va încerca să achite o datorie de 41 de milioane de euro pe care o are la statul român fie prin conversia acesteia în acţiuni, fie prin vânzarea unui activ, a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Ursache, preşedintele companiei.

Fondul Proprietatea a solicitat luni la Tribunalul Bucureşti deschiderea insolvenţei împotriva World Trade Center Bucureşti (WTCB), la care este acţionar cu 19,9% din capitalul social, pentru recuperarea unei datorii.

"Fondul Proprietatea, în calitate de creditor al WTC, a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei WTC pentru o creanţă în suma de 65,2 milioane dolari, reprezentând debit principal datorat Fondului Proprietatea, la care se adaugă dobânda legală cumulată pentru perioada 29 iunie 2007 - 29 martie 2011", se spune într-un comunicat transmis marţi seara de Fond Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

FP menţionează că după valorificarea creanţei prin orice metodă aleasă, pentru suma recuperată va emite acţiuni noi care vor reveni statului român, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv.

Statul deţine potrivit celor mai recente raportări 36,79% din acţiunile FP.

Directorul general al WTCB, Mircea Ursache, a declarat agenţiei MEDIAFAX că cererea de insolvenţă este un demers necesar şi totodată o ultimă soluţie a unui acţionar WTCB, respectiv Fondul Proprietatea, pentru a recupera o creanţă.

WTCB a fost înfiinţat în 1994, ca societate mixtă, în care partea română deţinea 55% din acţiuni, restul fiind în proprietatea unor companii franceze.

"Creanţele World Trade Center, ca şi alte altor societăţi româneşti care au obţinut credite externe cu garanţia suverană a statului, au fost preluate de AVAS în 2002. Creanţa provine dintr-un credit sindicalizat extern, pe 10 ani, luat în anii 1991-1993, pentru construcţia complexului World Trade Center. Băncile, respectiv Credit Lyonnais, BNP Paribas şi Societe Generale, au cerut o garanţie suverană a statului român", a explicat Ursache.

El a adăugat că în anul 2002, creanţa plus dobânzile acumulate se ridicau la 112 milioane de dolari.

Ursache a mai spus că după ce în 2006 Fondul Proprietatea a devenit acţionar cu 19,9% la WTCB, Guvernul a transferat către acesta creanţa de la AVAS.

"Statul român a plătit datoria de 112 milioane de dolari în numele societăţii. Ca urmare a plăţilor făcute de WTCB către stat, creanţa a ajuns acum la 41 de milioane de euro, dar nu mai există alte pârgii de rambursare a acestei sume. Acţionarii companiei, respectiv Fondul Proprietatea, au considerat că reorganizarea judiciară a WTCB ar fi varianta optimă pentru recuperarea datoriei şi în acest fel pot vinde creanţa. Practica insolvenţei mi s-a părut întotdeauna o măsură de asanare a economiei", a spus preşedintele WTCB.

Acesta a mai spus că după începerea procedurii de reorganizare judiciară se va găsi o formulă de vânzare a creanţei, printre variante fiind conversia datoriei în acţiuni sau vânzarea unui activ.

"WTCB deţine hotelul Pullman, un centru de conferinţe, o clădire de birouri şi o galerie comercială. Ar putea fi vândută clădirea de birouri", a adăugat Ursache.

WTCB a avut anul trecut o cifră de afaceri de 10,6 milioane de euro, iar în anii 2009 şi 2008 a înregistrat afaceri de 11,3 milioane de euro, respectiv 15,2 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici