Urmează un final de an scump la pompe. Petrolul este la cel mai mare preţ din acest an, iar Arabia Saudită şi Rusia vor să crească şi mai mult preţul

Un efort reînnoit al Arabiei Saudite şi al Rusiei de a împinge preţul petrolului spre 100 de dolari pe baril ameninţă să devină o altă problemă pentru economiile globale afectate deja de inflaţie.

Urmărește
1934 afișări
Imaginea articolului Urmează un final de an scump la pompe. Petrolul este la cel mai mare preţ din acest an, iar Arabia Saudită şi Rusia vor să crească şi mai mult preţul

Urmează un final de an scump la pompe. Petrolul este la cel mai mare preţ din acest an, iar Arabia Saudită şi Rusia vor să crească şi mai mult preţul

Un efort reînnoit al Arabiei Saudite şi al Rusiei de a împinge preţul petrolului spre 100 de dolari pe baril ameninţă să devină o altă problemă pentru economiile globale afectate deja de inflaţie.

În această săptămână, petrolul Brent a depăşit 90 de dolari pe baril pentru prima dată în 2023, după ce Riadul şi Moscova au prelungit reducerile de producţie până la sfârşitul anului, în ciuda faptului că petrolul a crescut deja cu 25% din iunie, pe măsură ce cererea globală atinge un nivel record.

Anul trecut, când o criză globală a preţurilor la energie a făcut ravagii Guvernele din multe ţări au fost nevoite să intervină prin plafonare sau subvenţionare. În România s-a acordat o compensare de 50 de bani per litru la carburant.

Acum preţurile în România sunt iar în creştere, air luni viitoare ar putea vedea creşteri serioase.

Preţ benzină şi motorină vineri, 8 septembrie 2023 – Bucureşti

  • Cel mai mic preţ benzină: 7.13 lei
  • Cel mai mic preţ motorină: 7.43 lei
  • Cel mai pic preţ GPL: 3.22 lei

SUA a reacţionat la acţiunile Riadului şi Moscovei şi a eliberat din rezervă volume record de petrol pentru a opri o creştere bruscă a preţului, dar specialiştii spun că acest lucru nu va împiedica creştere preţului pe termen lung. Rezerva Strategică de Petrol a SUA a fost redusă la cel mai mic nivel din 1983 încoace, iar cererea globală de combustibil în creştere a permis Arabiei Saudite să aibă mai multă influenţă asupra preţurilor.

De ce vrea Arabia Saudită să scumpescă preţul prin reducerea producţiei

Comercianţii din domeniu s-au întrebat, de asemenea, de ce Arabia Saudită şi-a prelungit reducerile de petrol, având în vedere că preţurile au crescut deja puternic în ultimele trei luni.

Observatorii OPEC spun că prinţul moştenitor vizează un preţ mai mare al petrolului pentru a plăti proiectul său costisitor de reformă Vision 2030, care variază de la construirea oraşului concept Neom la Marea Roşie până la achiziţionarea de fotbalişti superstaruri precum Cristiano Ronaldo şi Neymar.

"Realitatea este că bugetul saudit şi ambiţiile pe termen lung ale prinţului moştenitor vor necesita un petrol în jur de 85 de dolari sau mai mult. Proiecte precum Neom( oraşul de sute de km în linie dreaptă) nu se construiesc pe un petrol de 70 de dolari pe baril", a declarat un specialist pentru FT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici