Ursache: Eliminarea pragului la SIF-uri trebuie să fie o decizie a ASF şi a pieţei, nu a politicului

Decizia de eliminare a pragului de deţinere la SIF-uri ar trebui adoptată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi piaţa de capital, fără implicarea politicului, a declarat vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, Mircea Ursache.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Ursache: Eliminarea pragului la SIF-uri trebuie să fie o decizie a ASF şi a pieţei, nu a politicului

Ursache: Eliminarea pragului la SIF-uri trebuie să fie o decizie a ASF şi a pieţei, nu a politicului (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Eliminarea pragului la SIF-uri e o problemă care, din motive pe care niciodată nu le-am înţeles, intră în sfera politicului şi nu ştiu de ce. Am văzut însă că există în momentul de faţă un punct de vedere unitar la nivelul politicului pe acest subiect (...) Una din barierele care trebuie eliminată este pragul la SIF-uri, care va face obiectul unei legi care să reglementeze acest aspect. Decizia de eliminarea a pragului pentru SIF-uri nu trebuie să fie o decizie politică, ci una pe care piaţa de capital şi ASF trebuie s-o adopte", a afirmat Ursache, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Finanţelor Publice a propus, la începutul lunii octombrie a anului trecut, eliminarea pragului de 5% la societăţile de investiţii financiare, dar a renunţat în noiembrie la această propunere.

Varianta de proiect de lege introdusă în dezbatere publică în octombrie elimina pragul şi dădea acţionarilor SIF-urilor posibilitatea de a stabili o limită în acest sens.

Guvernul a adoptat la finele anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, modificările privind legislaţia pieţei de capital în varianta finală, în care nu se mai regăsea prevederea privind eliminarea pragului.

Una dintre modificări a vizat creşterea, de la 5% la 20%, a pragului de deţinere la operatorii de piaţă, cum este Bursa de Valori Bucureşti (BVB), şi alta s-a referit la schimbarea condiţiilor de cvorum şi majoritate la ridicarea dreptului de preferinţă şi creşterea capitalului social cu aport în natură.

Pragul de deţinere la cele cinci SIF-uri a fost modificat în ianuarie 2012, de la 1% la 5% din acţiuni. Deţinerile au fost limitate la 5% pentru a evita preluarea ostilă a SIF-urilor şi chiar desfiinţarea lor.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare listate pe Bursa de Valori Bucureşti sunt SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4), şi SIF Oltenia (SIF5).

Societăţile de investiţii financiare au fost înfiinţate în 1996, prin transformarea în societăţi pe acţiuni a fostelor Fonduri ale Proprietăţii Private, rezultate în cadrul programului de privatizare în masă. La puţin timp înainte de alegerile din 1996, Executivul de atunci a acordat acţiuni la cele cinci fonduri unui număr de circa nouă milioane de români, ceea ce face ca actualele societăţi de investiţii să fie deţinute de un număr record de acţionari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici