- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Uzina Mecanică din Cugir pierde lunar sute de mii de lei din cauza cursului valutar
Administratorul special al Uzinei Mecanice Cugir, Radu Roşianu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că uzina de armament pierde lunar sute de mii de lei din cauza cursului valutar, acuzându-l pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că prin politica adoptată "omoară" industria exportatoare.
"Vreau să atrag atenţia în nume personal. Eu nu îl înţeleg pe acest domn Mugur Isărescu ce are de gând să facă cu industria românească exportatoare. Pur şi simplu vrea să ne omoare", a spus Roşianu, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Roşianu a afirmat că industria exportatoare din România este afectată de întărirea monedei naţionale deoarece, la începutul anului, dolarul era la un curs de 3,40 de lei, iar acum a ajuns la 2,70 - 2,80 de lei.
Cursul anunţat de BNR la începutul anului a fost de 3,2045 lei/dolar, iar partitatea de vineri se plasează la 2,8347 lei/dolar.
Roşianu a spus că Uzina Mecanică Cugir pierde în fiecare lună miliarde de lei vechi (sute de mii de lei noi - n.r.) din cauza politicii monetare a BNR pe care a caracterizat-o ca fiind "proastă".
"Atunci când ai o monedă naţională puternică stopezi exporturile şi faci cale uşoară importurilor. Noi (Uzina Mecanică Cugir - n.r.) avem piaţa noastră, suntem profitabili, avem şi calitate. Nu este o problemă de piaţă şi de contracte. Problema este că pierdem la schimbul valutar în fiecare lună miliarde de lei (lei vechi - n.r.). Şi când spun miliarde nu mă refer la un miliard pe lună, ci la miliarde grele. Eu chiar nu îl înţeleg pe acest domn ce vrea să facă cu România" a afirmat reprezentantul companiei.
El a adăugat că politica monetară prin care a fost întărit leul afectează întreaga industrie românească care lucrează pentru export.
Uzina Mecanică Cugir a fost înfiinţată în urmă cu peste 200 de ani, fiind, până în 1989, una dintre cele mai importante societăţi comerciale din Alba.
Uzina era împărţită în două secţii: secţia civilă, care producea electrocasnice şi maşini unelte, şi secţia de produse speciale care fabrica arme şi muniţie.
Înainte de Revoluţia din 1989, societatea avea aproape 20.000 de angajaţi, însă a trecut printr-o serie de probleme economice fiind nevoită să îşi reducă activitatea şi personalul astfel încât a ajuns, în 2007, la doar 542 de angajaţi.
În 2004, din Uzina Mecanică Cugir a fost desprinsă o parte, formându-se Fabrica de Arme Cugir, societate care avea la acea dată aproximativ 500 de angajaţi.
În prezent, UM Cugir are 1.042 de angajaţi, iar Fabrica de Arme Cugir alţi 655 de salariaţi. Ambele produc armament şi muniţie, majoritatea produselor fiind destinate pieţei externe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO