- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.02.2019, 15:52)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vâlcov, interviu pentru Bloomberg: Sper să putem schimba radical modul în care este calculat ROBOR/ Reacţia BNR: Afirmaţia este extrem de confuză
Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, susţine, într-un interviu pentru Bloomberg, publicat luni, că speră ca formula de calcul a ROBOR să fie modificată sau ca acest indice să dispară. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spune că afirmaţia consilierului este „extrem de confuză”: „Nu ştiu în numele cui vorbeşte domnul Vlâcov.”
Urmărește
3698 afișări
Vâlcov: Sper să putem schimba radical modul în care este calculat ROBOR, alături de BNR
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat, luni, că declaraţiile lui Darius Vâlcov, consilierul premierului pe economie, despre ROBOR sunt confuze şi denotă neclarităţi.
„Nu ştiu în numele cui vorbeşte domnul Vlâcov, dar afirmaţia este extrem de confuză şi denotă mari neclarităţi în ceea ce priveşte piaţă interbancară. BNR va discuta cu Ministerul de Finanţe, în regim instituţional, toate chestiunile care implică OUG nr. 114/2018”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, contactat de Mediafax, referitor la declaraţiile lui Darius Vâlcov pentru Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Formula de calcul pentru toţi indicii ROBOR trebuie să fie modificată sau aceştia trebuie să dispară, a declarat Darius Vâlcov, luni, într-un interviu pentru Bloomberg. Această schimbare va pune capăt unei situaţii în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de mici.
„Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut”, a spus Vâlcov, într-un interviu telefonic, acordat luni. „Se va lua o decizie împreună cu Banca centrală, care poate modifica regulile interne ale pieţei interbancare fără a solicita aprobarea parlamentară”.
Această declaraţie arată o schimbare în relaţia dintre Banca Naţională a României (BNR) şi Guvern, faţă de situaţia din ultimele şase săptămâni, când cele două instituţii s-au războit tocmai din acest motiv: ROBOR, în funcţie de care a fost stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor.
Taxa pe activele financiare ale băncilor, care a fost introdusă de la începul acestui an, variază între 0,1% şi 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale ale indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, fiind calculat de Reuters şi afişat de BNR.
De asemenea, Vâlcov a sugerat, pentru Bloomberg, că Banca centrală poate colabora împreună cu băncile şi Guvernul pentru a împinge indicele ROBOR la sub 2%, un nivel sub care impozitul este 0% (zero).
Consilierul premierului a susţinut că prin noua taxă Guvernul doreşte să scadă din costurile de împrumut ale populaţiei, nu să o încaseze de la bănci, iar veniturile statului în ianuarie sunt peste estimările analiştilor.
„Nu ne interesează nivelul taxei sau venituri suplimentare. Vrem ca toate costurile de împrumut pentru populaţie să fie apropiate de cele ale altor europeni, să fie înjumătăţite faţă de nivelurile actuale”, a mai spus Vâlcov.
Vâlcov a mai arătat, în interviul pentru Bloomberg, şi altă schimbare în ceea ce priveşte relaţia cu BNR - nu a mai acuzat instituţia că încearcă devalorizarea leului. Spre deosebire de discursul din ultimele săptămâni, el a spus, de această dată, că BNR încearcă să protejeze moneda de efectele negative.
Cursul de schimb leu/euro a înregistrat o perioadă de creştere, în a doua jumătate a lunii ianuarie. A punctat mai multe maxime istorice, până la vârful de 4,7648 lei, din data de 25 ianuarie, punct de unde a început o perioadă de stabilizare în jurul nivelului de 4,75 lei.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe