Valoarea medie a restanţelor persoanelor fizice la plata creditelor este de 600-700 euro

Persoanele fizice care au întârzieri la plata creditelor datorează, în medie, 600-700 euro, sistemul bancar cumulând circa 80% din numărul restanţelor înregistrate de populaţie, a declarat, marţi, directorul recuperare debite din cadrul Coface, Constantin Coman.

Urmărește
317 afișări
Imaginea articolului Valoarea medie a restanţelor persoanelor fizice la plata creditelor este de 600-700 euro

Valoarea medie a restanţelor persoanelor fizice la plata creditelor este de 600-700 euro (Imagine: Mediafax Foto)

"Clienţii noştri din domeniul bancar, telecomunicaţii şi asigurări înregistrează peste 100.000 de debitori, din care circa 80% revin sistemului bancar", a spus Coman, într-un seminar pe tema managementului riscului financiar.

Principala cauză a întârzierilor la plată înregistrate de persoanele fizice o reprezintă datele de contact invalide ale clienţilor, ceea ce îngreunează identificarea şi găsirea acestora. Acest tip de datornici reprezintă 45% din portofoliul de întârzieri al clienţilor Coface.

Alţi factori care determină întârzierea la plata ratelor sau facturilor sunt pierderea locului de muncă, decese în familie sau fraude.

Rata de succes la colectarea debitelor de la populaţie ajunge la 25-50% în faza amiabilă, care durează între trei şi şase luni. În această etapă, recuperatorul sună telefonic debitorii, trimite notificări scrise şi efectuează vizite personale.

În cadrul dosarelor care ajung în faza de instanţă şi executare silită, rata de succes este de circa 20%.

Perioada medie de întârziere la plată în cazul persoanelor fizice este de 90-120 de zile, iar procedura de colectare poate dura între patru şi şase luni. Rata probabilităţii de recuperare a sumelor datorate scade pe măsură ce creşte perioada de la scadenţă.

Astfel, în primele trei luni de întârziere rata de succes a recuperării poate fi de 93%, procentul scăzând la 75%, dacă trec şase luni şi ajunge la 6% pentru o perioadă de doi ani de întârziere.

Rata de default (datorii care nu se mai recuperează - n.r.) a creditelor bancare este la nivel global de 0,4%.

Coface România vizează să obţină în 2008 o cifră de afaceri de 2,6 milioane euro din recuperarea de debite. În primele cinci luni ale acestui an, compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste un milion de euro pe acest segment.

Compania oferă atât asigurări de credit interne, cât şi pentru export. Cele interne presupun asigurarea creanţelor pentru firme locale şi se încheie pe întreaga cifră de afaceri, pentru o linie de activitate sau pentru clienţii cei mai importanţi. Asigurarea poate fi girată către o bancă pentru obţinerea de finanţare.

Coface a fost înfiinţată în 1946, în Franţa, şi are patru linii de activitate, respectiv asigurări de credit, atribuire de ratinguri, administrarea creanţelor şi factoring.

În România, compania nu oferă încă servicii de factoring.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici