Valul Omicron a încetinit creşterea economică a zonei euro

Creşterea economică a zonei euro a încetinit în trimestrul al patrulea din cauza valului Omicron, comparativ cu cele trei luni anterioare, impactul fiind mult mai puternic în Germania decât în Franţa sau Italia, relatează Reuters.

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului Valul Omicron a încetinit creşterea economică a zonei euro

Sursa foto: Hepta

Biroul de statistică al Uniunii Europene a estimat luni că produsul intern brut din cele 19 ţări care împart moneda euro a înregistrat o creştere trimestrială de 0,3% în perioada octombrie-decembrie 2021, încetinind puternic de la o creştere de 2,3% în precedentele trei luni.

În comparaţie cu anul precedent, creşterea a fost totuşi respectabilă, de 4,6%, aproximativ în conformitate cu aşteptările economiştilor.

„Valul (de coronavirus) din toamnă a lăsat urme clare în economia euro", a declarat Christoph Weil, economist la Commerzbank.

„Au existat diferenţe semnificative între ţările din zona euro din cauza pandemiei. În primăvară, valul Omicron ar fi trebuit să se fi atenuat şi economia ar trebui să crească din nou mai puternic".

O creştere a numărului de infecţii cauzate de varianta Omicron a coronavirusului a făcut ca măsurile COVID-19 să fie reimpuse în multe ţări europene la sfârşitul anului trecut.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, a avut cea mai slabă performanţă, înregistrând o contracţie de 0,7% în ritm trimestrial şi o creştere de doar 1,4% în ritm anual.

Franţa, a doua mare economie a blocului, a înregistrat o creştere trimestrială de 0,7% şi o expansiune de 5,4% de la an la an, în timp ce Italia, a treia mare economie, a crescut cu 0,6% pe trimestru şi cu 6,4% pe an.

„Ridicarea recentă a restricţiilor COVID în multe ţări europene ar trebui să contribuie la reluarea creşterii economice şi a afacerilor", a declarat Rachel Barton, economist la Accenture.

Un sondaj realizat luni de institutul economic german Ifo a oferit luni motive de optimism, arătând că numărul companiilor germane din industria prelucrătoare care raportează blocaje şi probleme cu produsele intermediare şi materiile prime este în scădere.

Eurostat a estimat că PIB-ul zonei euro pe ansamblul anului 2021 comparativ cu cel din 2020, pe baza datelor trimestriale ajustate sezonier şi calendaristic, a crescut cu 5,2%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici