Van Groningen: Transparenţa nu aduce costuri mici la creditele în euro din România, doar concurenţa

Transparenţa impusă contractelor de credit pentru populaţie nu va aduce dobânzi mai mici la valută, pentru că băncile nu pot calcula adecvat riscurile asociate, în schimb competiţia dintre instituţile de credit ar putea pune presiune pe rate, apreciază preşedintele Raiffeisen, Steven van Groningen.

Urmărește
1 afișare

"Competiţia ajută să avem dobânzi mai mici, dar nu şi transparenţa (...) Transparenţa nu poate funcţiona la creditele în euro, mai ales în România unde avem o situaţie neuzuală, în care aproape toate creditele sunt în euro, care nu este însă valuta de bază, şi atunci indicele Euribor nu reflectă situaţia reală a costurilor", a explicat preşedintele Raiffeisen Bank România.

Întrebat dacă în acest caz o soluţie ar putea fi obligarea băncilor de a acorda numai credite în moneda locală, van Groningen a afirmat că discuţiile de la nivel european se îndreaptă către o astfel de soluţie, dar a sugerat că problema ar putea fi tratată ca un compromis între transparenţă şi creştere economică.

"Putem avea atunci o discuţie filosofică şi să vedem că o mare parte din creşterea economică din anii anteriori s-a bazat pe aceste credite în valută. Fără acele finanţări n-am fi avut acele creşteri economice", a explicat oficialul Raiffeisen Bank.

Pe de altă parte, van Groningen a estimat că impactul negativ resimţit de Raiffeisen anul trecut prin aplicarea OUG 50/2010 privind creditele populaţiei s-a limitat la mai puţin de 10 milioane de euro.

"Pierderile uriaşe vehiculate în sistem erau bazate pe o anumită interpretare, care s-a clarificat", a explicat preşedintele Raiffeisen, solicitat să comenteze unde sunt pierderile de sute de milioane de euro despre care vorbeau bancherii în toamna anului trecut.

El a explicat că cei mai mulţi clienţi au fost de acord cu actele adiţionale propuse de bancă, referiundu-se în special la acceptarea tacită a acestor documente.

OUG 50/2010 a fost adoptată de Guvern în luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial. Ulterior, Camera Deputaţilor a modificat unele prevederi ale ordonanţei astfel încât doar anumite articole să fie aplicate împrumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipată şi prevederile conform cărora creditorul poate refinanţa creditul în condiţiile noilor oferte dacă titularul de credit este bun platnic.

Băncile au fost obligate ca până la finele lunii septembrie să modifice contractele de credite semnate înainte de iunie 2010 pentru a fi în conformitate cu OUG 50 prin acte adiţionale, intrate în vigoare prin semnarea de către clienţi sau în mod automat, prin acceptare tacită.

Potrivit legii 288/2010, actele adiţionale semnate de clienţi în conformitate cu prevederile OUG 50 îşi produc efectele, în timp ce creditorii şi populaţia au dreptul de a solicita anularea actelor adiţionale care nu au intrat în vigoare prin semnare de către debitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici