Vânzarea concentratului de cupru al Cupru Min a eşuat, din lipsă de oferte

Vânzarea concentratului de cupru al Cupru Min a eşuat, cele două companii interesate, Trafigura (Singapore) şi Yildirim (Turcia), nedepunând oferte, iar Ministerul Economiei va schimba procedura de atragere a unui partener strategic la compania din Abrud.

Urmărește
454 afișări
Imaginea articolului Vânzarea concentratului de cupru al Cupru Min a eşuat, din lipsă de oferte

Vânzarea concentratului de cupru al Cupru Min a eşuat, din lipsă de oferte (Imagine: Shutterstock)

"În 13 decembrie 2013 s-a finalizat procedura de vânzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA, constând în licitaţie cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, conform memorandumului aprobat în şedinţa de Guvern din 27 februarie. Până la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10:00) niciuna dintre cele două companii, Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia, aflate în faza de negociere, nu a depus ofertă angajantă în etapa finală a procedurii", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Cele două companii au cerut Ministerului Economiei să modifice unele condiţii din caietul de sarcini, privind preţul minim al concentratului de cupru sau garanţii suplimentare asupra activelor Cupru Min.

"Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri deoarece ar fi fost încălcate princiipiile esenţiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt care a fost comunicat ofertanţilor. Ţinând cont de observaţiile desprinse din derularea acestei proceduri, în perioada următoare se vor reanaliza principiile din memorandum care au stat la baza acesteia, precum şi condiţiile din caietul de sarcini, urmând a se stabili o nouă strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investiţiilor la Cupru Min", potrivit comunicatului.

Cupru Min a înregistrat în primele zece luni venituri de 138,5 milioane de lei şi un profit de 13,9 milioane de lei, după ce pe ansamblul anului trecut a avut un câştig de 11 milioane de lei.

"Situaţia financiară a companiei este stabilă în acest moment. Societatea nu are angajate credite şi nu înregistrează restanţe la bugetul de stat. Prioritatea managementului societăţii este identificarea finanţării pentru realizarea investiţiilor", se mai arată în comunicat.

Cupru Min deţine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale României.

În primăvara anului trecut producătorul de cupru a fost scos la vânzare, cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei.

După eşecul privatizării, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea Cupru Min.

Investitorul, trader sau producător din domeniu, urma să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici