Vânzarea unor firme din portofoliul Fondului Proprietatea ar putea intensifica piaţa de M&A-avocaţi

Evoluţia pieţei fuziunilor şi achiziţiilor (M&A) din România a fost sub aşteptări anul trecut, apreciază firma de avocatură DLA Piper, care previzionează o intensificare a tranzacţiilor în al doilea semestru din 2011, dacă Fondul Proprietatea va scoate la vânzare unele societăţi din portofoliu.

Urmărește
5 afișări

Un studiu realizat de firma de avocatură arată că jucători cheie din piaţa de creditare aşteaptă ca nivelul activităţii de pe piaţa financiară europeană de achiziţii să crească în comparaţie cu 2010.

"Pentru că finanţarea achiziţiilor şi sectorul de M&A au fost două dintre cele mai mari victime ale crizei economice, progresul din ultima perioadă la nivel european are potenţialul de a se transforma într-o revenire sustenabilă, dar într-un ritm lent. În ceea ce priveşte România, revenirea pieţei nu a evoluat aşa cum ne-am dori, existând deja un decalaj faţă de restul ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Nu este însă exclus ca, în cazul în care Fondul Proprietatea va scoate la vânzare unele societăţi din portofoliu, să avem o intensificare a activităţii de M&A şi, potenţial, a finanţărilor pentru achiziţii, dar probabil abia în al doilea semestru al anului şi, în mare parte, doar tranzacţii de sub 10 milioane de euro", a declarat într-un comunicat Sabin Volciuc-Ionescu, coordonator al practicii de finanţări şi proiecte din DLA Piper.

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor realizate anul trecut a fost de 300 milioane de euro, în scădere cu 71% faţă de nivelul înregistrat în 2009, potrivit datelor Capital Partners.

Studiul DLA Piper privind împrumuturile pentru finanţarea achiziţiilor la nivel european a fost realizat prin intervievarea unora dintre cei mai influenţi participanţi din sectorul financiar şi de private equity. Aproximativ 90% dintre respondenţi anticipează revenirea activităţii pe piaţa finanţărilor în 2011.

Jucătorii din sectorul financiar consideră că cea mai mare activitate va fi înregistrată în piaţa tranzacţiilor cu valoare medie. Peste jumătate dintre respondenţi consideră că cele mai multe tranzacţii nu vor depăşi valoarea de 150 milioane lire sterline, în timp ce numai 20% dintre participanţii la studiu cred că majoritatea tranzacţiilor se va situa deasupra plafonului de 200 milioane lire sterline.

În ceea ce priveşte structura fondurilor pentru tranzacţii, sondajul DLA Piper arată că finanţarea totală ca procentaj din structura fondurilor pentru tranzacţii va creşte.

În 2010, marea majoritate a respondenţilor au considerat că aproximativ 45% din structura fondurilor va fi reprezentată de capital, în timp ce în 2011 jumătate dintre respondenţi se aşteaptă ca acesta să varieze între 45% şi 50%. În plus, 73,3% au spus că împrumuturile de tip mezanin vor varia între 5% şi 15% din fonduri.

Apetitul scăzut pentru risc va rămâne un punct important în peisajul acestui an. În plus, 70% dintre participanţii la studiu au considerat că lichiditatea pieţei de sindicalizare pentru împrumuturi de tip senior nu va mai reveni niciodată la vârfurile din 2007, în timp ce dintre puţinii care au crezut posibil acest lucru, majoritatea (71%) au anticipat că s-ar întâmpla după 2013.

Sectorul serviciilor profesionale şi consultanţă de business este anticipat ca fiind cel mai activ la nivel european, conform răspunsurilor a 87% dintre participanţii la studiu. Totuşi, scepticismul nu a dispărut, astfel că doar 6% dintre respondenţi prevăd încheierea unor tranzacţii semnificative de real estate în 2011.

DLA Piper este o organizaţie internaţională cu peste 3.500 de avocaţi în 69 de birouri din 30 de ţări. În România, biroul DLA Piper Dinu consiliază clienţi activi într-o gamă largă de sectoare economice, având o echipă formată din 26 de consultanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici