Vânzările de autovehicule noi au scăzut cu 26,8% în octombrie

Vânzările de autovehicule noi au scăzut în octombrie cu 26,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 24.438 de unităţi, iar pentru primele zece luni regresul a fost 2,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 292.239, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Vânzările de autovehicule noi au scăzut cu 26,8% în octombrie

Vânzările de autovehicule noi au scăzut cu 26,8% în octombrie

"Actuala criză financiară începe să afecteze puternic principalul motor de creştere economică: industria auto. În condiţiile în care datele de vânzări reflectă comenzi de acum câteva luni (este deci de aşteptat ca situaţia să se deterioreze în continuare), industria are nevoie de o politică sectorială de descurajare a intrărilor de autovehicule vechi şi poluante, dublată de derularea unui program de innoire a parcului auto", consideră APIA.

Referitor la recenta măsură de suspendare a taxei auto pentru autoturismele noi, APIA arată că aceasta este binevenită în actualul context economic şi al pieţei auto.

"Pentru a ne asigura că industria începe să se redreseze, măsura de suspendare a taxei trebuie susţinută neapărat de un set de măsuri precum creşterea semnificativă a taxei de poluare pentru autovehiculele vechi, instituirea sau operaţionalizarea mecanismelor de control fiscal privind evaziunea fiscală realizată de către persoanele fizice (în special) care derulează activităţi cu caracter comercial de vânzare de autovehicule, pentru care nu achită nici impozite pe profit, nici TVA", susţine APIA.

De asemenea, Asociaţia afirmă că verificările Registrului Auto Român (RAR) ar trebui să fie mai severe, iar controalele din trafic mai dese, alături de alte măsuri precum testarea mai frecventă a maşinilor, anuală sau bianuală, în funcţie de vechime.

O altă propunere a APIA este majorarea RCA pentru autovehiculele mai vechi de 10 ani.

Măsurile menţionate sunt necesare pentru că orice produs fabricat în România generează locuri de muncă. În cazul industriei auto este vorba de 200.000 de angajaţi care reprezintă circa 5% din forţa de muncă angajată în economie, iar sectorul auto aduce venituri bugetare la nivelul a 9,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit APIA.

Producătorii şi importatorii mai notează că industria auto are are ramificaţii către sistemul bancar sau către alte sectoare precum cel de asigurări sau leasing, care înseamnă alte locuri de muncă şi contribuţii la buget.

Asociaţia precizează că începerea programului de înnoire a parcului auto încă de la începutul anului viitor este binevenită şi că rezultatele programului vor fi mai evidente decât în 2008, când acţiunea a început în iunie.

Cea mai bine vândută marcă de pe piaţa de autoturisme rămâne în continuare Dacia, cu 67.772 unităţi livrate în zece luni, echivalentul unei cote de piaţă de 27,8%, urmată de Skoda, cu 21.427 automobile şi 8,8% din piaţă. Pe locul al treilea se regăseşte Volkswagen (cu 17.946 maşini vândute), care deţine o cotă de piaţă de 7,4%.

Uzina Automobile Dacia şi-a întrerupt activitatea în ultimile două zile ale lunii octombrie din cauza scăderii cererii, atât pe piaţa internă cât şi pe pieţele de export. Producţia Dacia a mai fost întreruptă şi pe 13 şi 14 noiembrie, iar începând de joi, 20 noiembrie, şi până pe 7 decembrie fabricarea de maşini la Mioveni va fi oprită, salariaţii fiind trimişi în şomaj tehnic şi plătiţi cu 85% din salariu.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici