- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vânzările de bere au scăzut cu 3,5% anul trecut
Vânzările de bere din România au scăzut cu 3,5% anul trecut, faţă de 2009, atingând un volum de 17 milioane hectolitri, pe fondul contextului economic instabil, potrivit Asociaţiei Berarii României.
Vânzările de bere au scăzut cu 3,5% anul trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În ultimii doi ani, piaţa berii a înregistrat o contracţie de 16% faţă de 2008, an în care volumul vânzărilor de bere a atins o cotă maximă de 20,2 milioane hectolitri.
Astfel, în 2010 consumul de bere pe cap de locuitor a scăzut la 78 litri, de la 81 litri în anul precedent şi 93 litri în 2008.
În 2007, consumul de bere a fost de 89 litri pe cap de locuitor, în 2006 de 81 litri şi 70 litri în 2005.
Potrivit ultimelor statistici, în 2009, România era pe poziţia a 11-a în Europa în ceea ce priveşte consumul de bere pe cap de locuitor, primele locuri fiind ocupate de Cehia (159 litri), Germania (109,6 litri) şi Austria (106,2 litri).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Preferinţele consumatorilor în ceea ce priveşte ambalajul au rămas aceleaşi, pet-ul deţinând o pondere de 49,3%, sticla 31,7%, doza 7%, iar draftul 3%.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Berarii României, Jan Derck van Karnebeek, anul trecut importurile de bere au crescut până la 0,22 milioane hectolitri, în timp ce exporturile au scăzut uşor, ajungând la 0,14 milioane hectolitri.
"Exportăm bere cu preponderenţă către ţările unde au emigrat români, în SUA (zona Chicago), Spania, Italia şi alte ţări unde sunt grupuri importante de români. Berea de import provine din mai multe ţări, printre care Germania, Cehia şi Mexic", a arătat van Karnebeek.
El a explicat că România, cu zece fabrici de bere, deţine 5% din producţia totală a Europei.
van Karnebeek a refuzat să estimeze valoarea pieţei în 2010 sau evoluţia acestui segment în 2011.
"În prima parte a acestui an, berea poate fi comparată cu un meci de fotbal. Ne situăm undeva în minutul 10 şi este greu să prevezi care este scorul final", a afirmat van Karnebeek.
De asemenea, întrebat despre evoluţia vânzărilor de bere în prima parte a acestui an, van Karnebeek a evitat să ofere date.
"Nu dau un răspuns referitor la evoluţia pieţei în prima parte a acestui an, pentru că n-o să aflăm nimic relevant, ci cât de aspră a fost iarna asta şi cât de mult a nins, comparativ cu perioada similară a anului trecut", a spus van Karnebeek.
În anul 2010 s-au închis trei fabrici de bere la nivel naţional, iar numărul angajaţilor din industria din unităţile de producţie s-a redus de la 6.000 în 2009 la circa 4.100 în prezent.
Din Asociaţia Berarii României fac parte companiile Bergenbier, Heineken România, Romaqua Goup, United Romanian Beweries şi Ursus Beweries, care au derulat anul trecut investiţii de 51 milioane de euro. De asemenea, contribuţia acestora la bugetul de stat, prin diferite taxe, a atins pragul de 270 milioane euro, în creştere cu şapte milioane euro comparativ cu 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO