Varga: Barajul de la Mihăileni, a cărui construcţie a început în 1987, va fi gata în 2014

Barajul de acumulare de la Mihăileni, judeţul Hunedoara, a cărui construcţie a început în urmă cu peste 25 de ani, va fi terminat în 2014, anunţă ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, care spune că în acest an se vor aloca 5,2 milioane de lei pentru lucrări.

Urmărește
739 afișări
Imaginea articolului Varga: Barajul de la Mihăileni, a cărui construcţie a început în 1987, va fi gata în 2014

Lucia Varga (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, că barajul de la Mihăileni, din judeţul Hunedoara, a cărui construcţie a început în urmă cu peste 25 de ani, va fi finalizat în 2014.

"Lucrările la această acumulare sunt de 25 de ani în derulare. Localităţi precum Crişcior, Brad, Vaţa ar fi fost apărate împotriva inundaţiilor dacă erau lucrările finalizate. Vom aloca fonduri pentru realizarea lucrărilor de montare a echipamentelor hidromecanice şi de finalizare a lucrărilor la baraj, urmând ca până anul viitor să clarificăm şi situaţia strămutărilor. Pentru început, anul acesta alocăm 5,2 milioane de lei, dintre care un milion de lei pentru finalizarea lucrărilor la baraj, şi 4,2 milioane de lei pentru realizarea lucrărilor de montare a echipamentelor hidromecanice", a spus Lucia Varga.

Ea a susţinut că a cerut constructorilor detalii referitoare la costurile pentru strămutarea familiilor care au locuinţe în zona ce va fi inundată.

"Ni s-au părut foarte mari sumele. Ele sunt aşa şi datorită faptului că sunt costuri mari cu intabularea terenurilor şi cu racordarea locuinţelor la utilităţi. Vom vedea cum reuşim să scădem aceste costuri", a declarat ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură.

Decizia construirii barajului de la Mihăileni a fost luată în 1984, când s-a decis şi exproprierea a 64 de familii ale căror gospodării din sat urmau să fie acoperite de ape. Lucrările efective au început în 1987 şi s-au derulat într-un ritm alert, până în 1990. După Revoluţie, s-au găsit din ce în ce mai greu bani pentru investiţie, Guvernul rezumându-se să dea doar bani pentru operaţiuni de conservare. Abia în 1999-2000 s-au alocat bani pentru ridicarea a jumătate din cele aproximativ 64 de case necesare strămutării.

Un număr de 30 de familii au fost strămutate de pe vatra fostului sat hunedorean Mihăileni până în luna octombrie 2010, iar alte 35 de familii urmează să fie mutate în acelaşi cartier de case situat la marginea municipiului Brad.

Acumularea de la Mihăileni are ca rol principal atenuarea viiturilor produse pe valea Crişului Alb, zonă în care, aproape în fiecare primăvară, se produc inundaţii. Lacul de acumulare va absorbi o reţea de pâraie care se întinde pe 4.000 de kilometri pătraţi, va avea o capacitate de peste zece milioane de metri cubi, un luciu de apă de aproape 110 hectare şi o lungime de 4,5 kilometri. Pe de altă parte, din acest lac se va furniza apă potabilă pentru comuna Crişcior şi municipiul Brad, iar digul va avea şi o turbină pentru producerea de energie electrică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici