- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vasilescu: Analiştii nu pot evalua intervenţiile BNR, aceştia au greşit şi în mai
Analiştii nu pot estima intervenţiile BNR, pentru că acestea nu sunt concentrate, iar calculele făcute în mai de unele bănci nu au avut în vedere că băncile şi-au redus cu întârziere sumele eliberate din RMO, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Vasilescu: Analiştii nu pot evalua intervenţiile BNR, aceştia au greşit şi în mai (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Unii analişti continuă seria de calcule fanteziste. Ei vin acum şi ne vând pe piaţă ideea că BNR ar fi pus în joc, în luna mai, între 700 de milioane şi un miliard de euro pentru a împiedica deprecierea monedei naţionale. Mai mult, chiar pentru a fixa cursul la 4,13 lei/euro", a comentat Vasilescu.
Analiştii ING Bank au dat publicităţii o estimare potrivit căreia Banca Naţională a României (BNR) a vândut, în a doua parte a lunii mai, între 700 milioane euro şi un miliard de euro pentru a împiedica deprecierea monedei naţionale dincolo de nivelul de 4,14 lei/euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Ministerul Finanţelor s-a împrumutat în luna mai cu 939,2 milioane de euro prin emiterea de titluri de stat în valută cu scadenţă la trei ani pe piaţa internă. Operaţiunea a contribuit semnificativ la creşterea rezervelor valutare, iar aprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de moneda europeană a adus alte 400 milioane euro, potrivit calculelor ING.
"Rezervele valutare au crescut cu 600 milioane euro, la 32,7 miliarde euro, dar în realitate este foarte probabil ca BNR să fi vândut euro, pentru a fixa cursul la circa 4,13 lei/euro", apreciază analiştii ING.
Vasilescu a precizat ca BNR nu are ţintă de curs şi niciodată nu comentează intervenţii sau neintervenţii pe piaţă, dar este necesar să dea un exemplu de cum poate fi greşit un calcul aritmetic, aparent fără probleme.
"În primul rând, suma de 400 de milioane e scoasă din burtă; ea este mai mică, chiar mult mai mică. În al doilea rând, analiştilor în cauză le-a scăpat un fapt esenţial, şi anume că după ce la 24 aprilie a intrat în vigoare reducerea rezervelor minime obligatorii, iar băncile nu s-au repezit să tragă de la BNR întreaga sumă de 1,3 miliarde euro ce le revenea. Prin urmare, cea mai mare parte a acestei sume a fost trasă în luna mai. Aici probabil că s-a rupt filmul analiştilor", a explicat Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR susţine că analiştii nu au datele suficiente pentru a evalua corect dacă banca centrală a intervenit sau nu în piaţa valutară şi mai ales cu ce sume.
"Vreau să subliniez, pentru a nu ştiu câta oară, că niciodată încercările unei singure bănci de a calcula cât cumpără sau vinde BNR nu duc la rezultate exacte. Ele sunt mereu pe lângă adevăr. E firesc să fie aşa, pentru că intervenţiile BNR nu sunt concentrate, ele sunt diversificate la nivelul întregii pieţe", a conchis Vasilescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO