- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vasilescu: BNR nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea României în zona euro
Banca Naţională a României nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea României în zona euro, întrucât aderarea depinde atât de îndeplinirea unor criterii, cât şi de contextul european, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului băncii centrale.
Vasilescu: BNR nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea României în zona euro (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax foto)
"Noi, la Banca Naţională, nu ne-am pus neapărat problema ca România să fie în 2015 în zona euro, pentru că trăim o perioadă atât de dinamică şi atât de imprevizibilă încât putem să ne trezim şi mai repede în zona euro, sau mult mai târziu", a spus Vasilescu.
El a afirmat că România are nevoie de un program cu obiective foarte clare şi trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru adoptarea euro.
Astfel, în România este nevoie ca inflaţia să fie cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei ţări europene din acest punct de vedere, iar datoria publică să se situeze la sub 60% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Totodată, cursul de schimb va trebui să fluctueze într-o bandă stabilă, iar dobânda pe termen lung să fie cu două puncte procentuale peste media celor mai performante trei ţări europene sub acest aspect.
Un alt criteriu foarte important este nivelul PIB pe cap de locuitor.
"Rămâne de văzut cum ne putem mobiliza ca până în 2015 să îndeplinim criteriile, chiar dacă nu vom intra", a spus consilierul guvernatorului BNR.
El a adăugat că intrarea în zona euro depinde şi de evoluţia evenimentelor şi de dezbaterile la nivelul Uniunii Europene.
Oficialul a adăugat că din punctul său de vedere crearea Statelor Unite ale Europei nu este posibilă, unul din motive fiind că pentru apariţia unei asemenea entităţi ar fi nevoie ca unele ţări să cedeze prosperitate, iar altele să primească prosperitate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului