- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vasilescu, BNR: Politicile monetare nu mai pot controla inflaţia, când masa monetară se globalizează
Politicile monetare adoptate de către banca centrală nu mai pot controla inflaţia, mai ales într-o economie deschisă, în care există fluxuri permanente de capital şi care determină, în final, o globalizare a masei monetare, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"Dacă am fi într-o economie închisă în care nu ar intra capitaluri, atunci am putea spune că ţinem masa monetara într-o constantă şi asigurăm o masă a banilor. Eonomiile s-au globalizat şi masa monetară intră şi ea într-o globalizare. De aceea şi guvernatorul a spus la conferinţa anterioara: «Dacă vreţi să vedeţi unde sunt cauzele inflaţiei, nu le mai căutaţi în curtea Băncii Naţionale»", a afirmat Vasilescu la conferinţa "Revenirea economiei. Am ieşit din recesiune. Care-i planul pentru viitor? Când va simţi România din nou gustul creşterii?", organizată joi de Ziarul Financiar.
Vasilescu a atras atenţia că românii trebuie să se despartă de mitul conform căruia inflaţia conduce la creştere, argumentând că este un pericol pentru creşterea economică, mai ales în vremuri de criză.
În opinia reprezentantului BNR, România ar fi ieşit din recesiune încă de anul trecut dacă TVA nu era majorată.
"TVA este o taxă pe cumpăraturi, pe târguieli, pe care o plăteşte întreaga populaţie, de la cumpărăturile de lapte pentru sugari la super-limuzinele pe care le cumpără marii meşteşugari, în loc să investească în firmele lor", a spus Vasilescu.
Vasilescu a ţinut să clarifice şi unele întrebări mai vechi legate de motivul pentru care BNR continuă să păstreze ca obiectiv ţintirea inflaţiei, deşi nu este îndeplinită, sau de ce nu o schimbă în mod corespunzător.
"Banca Naţională nu îşi propune niciodată să modifice ţinta de inflaţie pentru că ţinta de inflaţie este un reper pentru întreaga societate românească şi ţinta de inflaţie arată la ce s-ar putea ajunge dacă se respectă anumite corelaţii", a arătat el.
Consilierul guvernatorului BNR a spus că trebuie să înceapă bătălia pentru reducerea inflaţiei, iar anul viitor să fie apăsat acceleratorul pentru consolidarea creşterii economice, dar şi pentru a adopta euro în 2015, dacă obiectivul va fi menţinut.
"Dacă societatea îşi asumă această ţintă şi dacă după campania electorală, care se anunţă foarte dură, scapăm de discursurile populiste şi acordăm întreaga atenţie din campania electorală adoptării euro, atunci România are o şansă (să adopte euro în 2015, n.r.), altfel discutăm din nou în 2013", a mai spus Vasilescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO