Vasilescu: Cursul s-ar putea întoarce către niveluri mai joase (Video)

Leul se află în acest moment într-o "confruntare" cu celelalte valute, acumulând foatre multă presiune, însă cursul ar putea avea o reacţie inversă şi s-ar putea întoarce "ca un pendul" către niveluri mai joase, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: Cursul s-ar putea întoarce către niveluri mai joase (Video)

Vasilescu: Cursul s-ar putea întoarce către niveluri mai joase (Video)

"Nu cred că în momentul de faţă leul se depreciază. Dacă ne uităm în istorie, un nivel al leului de 4,2 sau 4,3 lei faţă de euro a mai fost. Nu e vorba de o depreciere, ci de o confruntare dintre moneda naţională şi valută. Doar 12-13 zile din ianuarie nu ne pot da o imagine clară a pieţei valutare", a spus Vasilescu, la www.stirileprotv.ro.

Oficialul BNR a afirmat că actualul nivel al cursului dezavantajează persoanele care s-au împrumutat de la bancă în valută, arătând, însă, că preţul acestuia este "unul corect" pentru că reflectă piaţa.

El nu a avansat o estimare cu privire la evoluţia cursului, pe fondul incertitudinilor din piaţă.

"Nu ştim foarte multe lucruri despre buget, deşi tocmai am văzut prognoza de 7,5% (din PIB - n.r.) a Comisiei Europene. Sunt foarte multe necunoscute în legătură cu Produsul Intern Brut sau cu salariile, există foatre multe categorii de salariaţi care se aşteaptă la majorări ale veniturilor, dar nu ştim cum va fi productivitatea în 2009. Ştim, însă, că vor fi presiuni, dar nu ştim când va plesni cazanul.Cât timp se deschide supapa şi cazanul nu plezneşte, cursul este corect", a continuat Vasilescu.

Întrebat când este de aşteptat o intervenţie din partea BNR, el a precizat banca centrală nu-şi comentează intervenţiile.

"Ca să fie eficiente, intervenţiile trebuie să fie surprinzătoare. Însă nu e corect ca BNR să intervină pe piaţă să sprijine leul cu scopul de a sprijini pe cei care au datorii în valută. Pentru o astfel de măsură, o bancă centrală ar fi descalificată", a afirmat Vasilescu, explicând că Banca Naţională a îndemnat de-a lungul timpului la angajarea de credite în moneda naţională.

Vasilescu a adăugat că nu este datoria băncii centrale de a sprijini persoanele sau companiile care sunt dezavantajate de actualul curs al leului, argumentând că decizia este numai a celui care ia creditul.

"Bancherul îţi dă umbrela atunci când e soare şi ţi-o ia când plouă. Bugetul statului ţi-o oferă când plouă pe strada ta. Banca centrală nu poate să facă aşa ceva. Tu vii la bancă pentru că ai poftă de consum, dar nu te întreabă cum stai cu pofta de muncă", a argumentat Vasilescu.

Oficialul BNR a afirmat că atât piaţa valutară, cât şi cea a creditelor "sunt în suferinţă" deoarece fluxul din afara ţării s-a restrâns, însă vede posibilă o întoarcere a cursului leului.

"Dacă ne uităm la istoria pieţei valutare din România, o să vedem că această mişcare de pendul s-a produs, iar cursul s-a întors, ori de câte ori valuta şi-a luat nasul la purtare", a conchis Vasilescu.

Moneda naţională s-a depreciat puternic de la începutul anului, cu 6,6% faţă de euro, de la un nivel calculat de BNR de 4,0296 lei/euro în prima şedinţă a anului, la o valoarea record de 4,2985 în data de 13 ianuarie. Ulterior, cursul a înregistrat trei şedinţe consecutive de apreciere uşoară, atingând vineri un nivel de 4,2655 lei/euro.

În şedinţa de luni, BNR a publicat luni un curs de schimb de 4,2917 lei/euro, în creştere cu 2,62 bani faţă de nivelul de vineri, moneda naţională revenind astfel pe depreciere faţă de euro.

Anul trecut, leul s-a depreciat pe medie cu 10,3% faţă de euro, de la 3,3373 unităţi la 3,6827 unităţi în raport cu moneda europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici