Vasilescu, despre acţiunile colective pe clauze: BNR s-a pronunţat ca opinie, dar ce e lege e lege

BNR şi-a exprimat în timp opinia asupra modului de preluare în legislaţia internă a directivei privind acţiunile colective pentru denunţarea clauzelor abuzive din contractele de credit, dar nu comentează ceea ce se legiferează, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.

Urmărește
419 afișări
Imaginea articolului Vasilescu, despre acţiunile colective pe clauze: BNR s-a pronunţat ca opinie, dar ce e lege e lege

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"BNR s-a pronunţat ca opinie, dar ce e lege e lege", a spus Vasilescu, întrebat cum comentează faptul că guvernul a nu ţinut cont de opiniile exprimate de reprezentanţii BNR privind judecarea proceselor colective exclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau limitarea posibilităţii de a introduce acţiunea doar la nivelul ANPC.

Oficialul BNR a continuat arătând că "singura realitatea este că a apărut o nouă reglementare în materie bancară şi atât".

Mai mult, Vasilescu a ţinut să precizeze că, în fapt, BNR nu are nicio legătură cu contractele de creditare.

"Când la BNR ajung la validare normele de creditare ele nu sunt însoţite de mostrele de contracte, aşa cum s-a afirmat eronat de multe ori, acele contracte sunt doar legi ale părţilor. BNR intervine şi a intervenit într-un singur aspect, aşa cum prevede legea, şi anume când băncile încalcă ceea ce au semnat", a conchis Vasilescu.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, Ministerul Justiţiei a propus amânarea până la 1 februarie 2014 a posibilităţii denunţării clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discuţii inclusiv cu caracter politic, a decis să nu aprobe actul normativ, astfel că prevederile legale privind denunţarea acestor clauze vor fi aplicate de la 1 octombrie 2013.

Premierul Victor Ponta a confirmat pentru MEDIAFAX decizia Guvernului de a nu mai amâna posibilitatea denunţării clauzelor abuzive.

La începutul acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, aprobată în ultima zi înaintea vacanţei parlamentare, când mai putea emite astfel de acte normative, ca articolul din Codul de procedură civilă care oferă posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, să fie amânat până la 1 iulie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici