- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vasilescu: Efectele noului regulament de creditare, analizate peste 3 luni
Banca Naţională a României (BNR) a informat băncile că efectele aplicării noului regulament privind creditarea populaţiei vor fi analizate la trei luni de la adopterea reglementării, a declarat, marţi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului băncii centrale.
Vasilescu: Efectele noului regulament de creditare, analizate peste 3 luni (Imagine: Mediafax Foto)
"Le-am spus băncilor, la adoptarea Regulamentului, că după trei luni vom analiza efectele aplicării lui. Altceva nu comentăm, aşteptăm observaţiilor lor", a afirmat Vasilescu.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat, marţi, că băncile comerciale vor solicita băncii centrale să modifice regulamentul privind creditarea populaţiei, întrucât noile condiţii au blocat împrumuturile ipotecare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Politruco-securiștii de la Putere nu cred că nu-i mai crezi. Pe 4 și 18 mai, să le-o dai în vot!
-
Vineri are loc oficierea deciziei SUA privind includerea României în Programul Visa Waiver la Guvern
-
Burduja anunţă reorganizarea Ministerului Energiei: Toţi colegii vor da concurs şi vor rămâne cei care merită
-
Bursă. Romgaz intră pe segmentul de furnizare gaze către clienţii casnici şi non-casnici. Ministrul Energiei: Prefer să depindă alţii de noi decât să depindem noi de alţii
Noul regulament privind limitarea riscului de credit la împrumuturile acordate populaţiei, a fost aprobat la 19 august de BNR, iar la data de 22 august a fost publicat în Monitorul Oficial. Instituţiile de credit au avut la dispoziţie maxim 45 de zile de la publicarea noului regulament pentru a modifica normele interne de creditare, perioadă care a expirat la 6 octombrie. Ulterior, normele trebuie avizate de banca centrală.
Potrivit noului regulament al BNR, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent.
De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobândă, respectiv fixă sau variabilă şi comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO