- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vasilescu: Eurostat a fost sesizat de diferenţele dintre BNR şi INS, dar MFP oferă datele primare
Eurostat a fost informat de către INS privind diferenţele dintre datele pe conturi nefinanciare şi cele pe conturi financiare realizate de banca centrală, ambele instituţii lucrând cu informaţii primare furnizate de MFP, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"INS a făcut la Eurostat notificarea fiscală şi de aici apar diferenţele. INS a transmis în acea notificare ce calcule a făcut banca naţională şi ce calcule a făcut Statistica. (...) Atât BNR cât şi INS primesc datele primare de la MFP. (...) Situaţia este ca la navele cosmice, unde sunt două calculatoare care funcţionează permanent şi se verifică reciproc, iar când sunt diferenţe intervine un al treilea calculator care face verificarea finală, în cazul de faţă Eurostat", a explicat Vasilescu.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat miercuri că trebuie clarificat cine are dreptate dintre BNR şi INS în problema ridicată de către Comisia Europeană, care a anunţat că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitului bugetar.
Vasilescu a arătat că BNR face calculele pe conturile financiare naţionale plecând de la toate fluxurile financiare, cum ar fi numerar, depozite, titluri de valoare, sume de plată şi de încasări, iar în cazul sectorului public rezultatul arată capacitatea de finanţare, adică excedent, sau necesar de finanţare, respectiv deficit bugetar.
"Necesarul de finanţare calculat de BNR dă o imagine despre deficitul bugetar. Fiind diferenţe între cele două intervine Eurostat. Acest lucru este destul de frecvent şi în cazul altor ţări", a completat Vasilescu.
Oficialul băncii centrale a arătat că INS este raportorul oficial la Eurostat, "cureaua de legătură", iar corespondenţa între Eurostat şi România se face tot prin această instituţie, care ulterior transmite solicitările celorlalte autorităţi cu atribuţii în domeniu.
Vasilescu a precizat că potrivit legii BNR este producător de date statistice oficiale, ca şi INS, având în atribuţii conturile financiare naţinale, pe când Statistica controlează conturile nefinanciare naţionale.
În 2004 INS, MFP şi Comisia Naţională de Prognoză au semnat un protocol de colaborare privind datele statistice şi calculele aferente.
Pe baza acestui protocol cele patru instituţii au început discuţiile şi verificările privind aspectele sesizate de instituţia europeană chiar înainte ca Eurostat să dea publicităţii raportul în care şi-a exprimat rezervele faţă de datele anunţate de autorităţi.
Vasilescu a reamintit că INS se uită la operaţiaunile pe producţie şi distribuţie din conturile naţionale şi face calculele pe conturile de profit şi pierdere în sectorul public.
Erostat a anunţat marţi că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.
Ulterior, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că Ministerul Finanţelor a început verificarea datelor raportate de către companiile de stat, la care urmează să participe şi experţi ai Băncii Naţionale a României şi Institutului Naţional de Statistică.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheroghe Gherghina a afirmat marţi seară că deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit iniţial, de 6,4%, întrucât pierderile companiilor de stat Termoelectrica şi CFR Infrastructură vor fi retratate şi incluse în bugetul general consolidat.
Anul trecut, Comisia Europeană a majorat estimările privind deficitul României după metodologia Uniunii Europene ESA 95 pentru anii 2008 şi 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca aparţinând de bugetul statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40