Vasilescu: Scenariul cel mai pesimist ar fi creşterea TVA, dacă nu se reduc salariile şi pensiile
Scenariul cel mai pesimist ar fi ca Guvernul să nu reuşească să scadă pensiile şi salariile şi să se treacă la creşterea TVA, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Vasilescu: Scenariul cel mai pesimist ar fi creşterea TVA, dacă nu se reduc salariile şi pensiile (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Există trei planuri. Primul este cel al amputării salariilor şi pensiilor, al doilea se referă la creşterea taxelor, iar cel de-al treilea, cel despre care se discută acum, sunt soluţiile alternative. Sunt mii şi mii, de fapt. Dar cine să lucreze la ele? E aproape o muncă sisifică, nu cred că e posibilă la această oră. Soluţia pe care a ales-o Guvernul este cea mai complicată, dar este răul cel mai mic. Soluţia creşterii taxelor este răul cel mai mare", a spus Vasilescu la videochatul Gândul.
El a menţionat că măsurile anunţate nu sunt de ieşire din criză.
"Măsurile de ieşire sunt fireşti: este nevoie de investiţii şi de exporturi. Roţile sănătoase ale creşterii PIB. Totodată, consumul este necesar", a explicat Vasilescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Întrebat de ce insistă Guvernul să ia bani de la FMI, oficialul BNR a menţionat că aceste fonduri sunt mai ieftine şi că viitoarele tranşe vor ajunge doar la BNR, chiar dacă o parte din banii primiţi până în prezent au fost utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar.
"Băncile locale au dat şi dau. Împrumutul bancar-guvernamental a crescut foarte mult. Guvernul se împrumută în continuare de la băncile locale. Împrumutul de la FMI are rosturi complete. El vine pe un acord. Ne place, nu ne place, acest acord este singurul program anticriză al României, verificat punct cu punct", a spus Vasilescu.
El a menţionat că criza actuală este şi morală şi economică, fiind totodată una de nervi.
Totodată, Vasilescu a declarat că dacă România nu va ajunge să aibă o creştere economică sănătoasă, este de preferat să rămână în recesiune.
"Grecia are un deficit bugetar de peste 10%, iar acest deficit s-a contopit cu o altă problemă, respectiv datoria publică de 115% din PIB. Cazul Greciei este cel mai grav. România n-are nici datorie peste PIB, nici deficit cu două cifre. Dar dacă nu ne chibzuim, s-ar putea să ajungem si la una, şi la alta", a spus oficialul băncii centrale.
Referitor la posibilitatea ca Isărescu să ajungă premier, Vasilescu a explicat că această funcţie trebuie să fie ocupată de un politician, care să aibă în spate un partid puternic.
"Nu iei comandantul unui front cumplit ca să-l duci pe alt front, la fel de important. (...). Salariile sunt confidenţiale, dar Isărescu are mai puţin de 10.00 de euro", a afirmat consilierul guvernatorului BNR.
Pe de altă parte, Vasilescu a menţionat că BNR nu este o instituţie bugetară, cheltuielile băncii centrale nefiind realizate de la buget.
"BNR nu a achiziţionat niciun jeep. Este o achiziţie pe care urmează să o facă pentru schimbarea parcului de maşini. Avem deplasări şi unităţi în teritoriu. Toate maşinile BNR au între 200.000 şi 300.000 km. Sunt uzate. BNR nu este instituţie bugetară. BNR are o singură legătura cu bugetul, de dus. Desfăşoară o activitate care cere bani, dar niciun leu care se cheltuieşte aici nu vine de la buget", a explicat reprezentantul băncii centrale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO