Vasilescu: Toate băncile au lichiditate să reia creditarea azi, peste un minut, dar nu au încredere

Toate băncile din România au suficientă lichiditate să reia creditarea "azi, peste un minut", dar nu au încredere, a declarat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, care a menţionat că niciodată în viitorul previzibil nu va mai exista creditare ca în perioada 2004-2008.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: Toate băncile au lichiditate să reia creditarea azi, peste un minut, dar nu au încredere

Vasilescu: Toate băncile au lichiditate să reia creditarea azi, peste un minut, dar nu au încredere (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Creditare fără încredere nu va exista. În momentul de faţă, BNR a împins deliberat lichiditate în bănci şi toate băncile au bani. Toate băncile din România sunt în situaţia de a relua creditarea, azi, peste un minut. Ce le lipseşte? Nu este ecranul acela mare, pe care să vadă încredere", a spus Vasilescu, la seminarul "Cum va depăşi România criza economică?".

El a reamintit că în perioada 2004-2008 România s-a confruntat cu intrări în valuri de valută, dar nu a fost pregătită pentru a o valorifica.

"BNR a fost nevoită atunci să-şi deschidă o pensiune, cu un pat cald şi trei mese bune pentru surplusul de lichiditate din societate, iar 10 miliarde de euro care puteau fi utilizate pentru investiţii şi retehnologizări, au fost atrase la BNR ca să nu explodeze societatea. Că de atâta bănet, eram în pericol să ne înecăm", a continuat Vasilescu.

Totodată, oficialul BNR a arătat că actuala criză economică a avertizat că lumea se va schimba, iar oamenii vor trebui să-şi aleagă un alt tip de viaţă.

"Mulţi oameni se întreabă când se va relansa creditarea. Relansarea creditării aşa cum ne-o închipuim noi, aşa cum ne-am învăţat să vedem în anii 2004-2008, nu se va mai întâmpla niciodată, cel puţin în viitorul previzibil", a arătat Vasilescu.

Pe de altă parte, el a afirmat că toate statele mari cu probleme în această criză au fost nevoite să-şi salveze sistemul bancar prin bani publici pentru că regula în lume este că atunci când băncile cad trag după ele ţara.

"Am auzit un domn avocat la televizor despre cum trebuie să le punem noi la colţ pe băncile astea obraznice şi îngâmfate, despre cum trebuie să le taxăm şi spunea că vorbim de stabilitate financiară, dar întreba dacă stabilitatea familială nu este mai importantă. Stabilitatea familială la care se refera avocatul respectiv cuprinde cam 100 - 200.000 de familii. Stabilitatea financiară are în vedere problema ţării întregi, iar dacă se prăbuşeşte stabilitatea financiară, nu 100-200.000 de familii se duc în instabilitate, ci toate familiile acestei ţări", a continuat consilierul guvernatorului BNR.

De asemenea, Vasilescu consideră că dacă România ar fi fost în situaţia de a salva bănci, ar fi putut ajunge în situaţia de a nu mai putea plăti salarii şi pensii "cu lunile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici