Vass: Inflaţia este susţinută de lipsa concurenţei şi de veniturile din muncă la negru şi evaziune
Inflaţia din România este determinată atât de lipsa concurenţei şi de intermediari cât şi de cererea care se bazează în continuare pe venituri din muncă la negru şi evaziune fiscală, a declarat marţi Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc.
Vass: Inflaţia este susţinută de lipsa concurenţei şi de veniturile din muncă la negru şi evaziune (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"Avem nevoie de concurenţă şi de competitivitate. Din nefericire când vorbim de inflaţia din România nimeni nu spune că ea se bazează din păcate pe o concurenţă foarte redusă, care nu pune presiune pe preţ. Aşa se face că în anumite zone, mai ales în cele legate de producţia internă, la legume - unde la cartofi avem inflaţie de 6% pe ianuarie 2011 faţă de luna anterioară - creşterea preţurilor se datorează aproape în exclusivitate practicilor de intermediere, pentru că producţia internă acoperă în mare parte consumul. Sigur că perioada iernii justifică creşterea preţurilor, dar nu atât de mult", a spus Vass la seminarul MEDIAFAX Talks about SMEs.
Alt argument invocat de Vass este cererea de produse sau servicii bazată pe veniturile obţinute din munca la negru şi din evaziune fiscală.
"Atâta timp cât concurenţa nu se adresează unui consumator care îşi drămuieşte cu foarte multă grijă cheltuielile vom avea inflaţie. De aceea bătălia cu corupţia şi evaziunea fiscală se asemănă cu bătălia cu o hidră. Nu se vorbeşte despre ea, ci se face. Nu poţi să ieşi să spui vom controla, vom investiga. Controlezi şi ieşi în momentul în care se demască mătrăşelile", a adăugat Vass.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
Ea a spus că nu crede că este o surpriză că prioritatea premierului pentru 2011 este bătălia cu corupţia şi evaziunea fiscală.
Inflaţia anuală a coborât de la 7,96% în decembrie la 6,99% în ianuarie, depăşind media aşteptărilor analiştilor, după ce rata lunară a crescut la 0,77% în principal din cauza majorării preţurilor la legume, fructe, combustibili, energie termică, cărţi, reviste şi ziare, potrivit datelor INS. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna ianuarie faţă de decembrie cu 1,14%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,83%, în timp ce tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1%.
Cele mai mari majorări de preţuri pe segmentul produselor alimentare s-au înregistrat în ianuarie la grupele "legume şi conserve de legume" (5,6%), "fructe şi conserve din fructe" (2,22%) şi "ulei, slănină, grăsimi" (1,33%). Pe componente, se observă scumpirea cartofilor în ianuarie cu peste 6% faţă de decembrie, a fructelor proaspete cu 2,75% şi a zahărului cu 2%.
Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO