- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.08.2010, 12:31)
- Thomas Dinca , Thomas Dinca ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Veniturile bugetului consolidat scad cu 3,4 mld. lei, iar cheltuielile doar cu 714 mil. lei
Veniturile estimate la bugetul consolidat scad la rectificare cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi reduse doar cu 714 milioane lei, cele mai mari diminuări de venituri fiind la impozitul pe venit, accize şi impozitul pe profit, Guvernul bazându-se pe resurse suplimentare din creşterea TVA.
Urmărește
61 afișări
Veniturile bugetului consolidat scad cu 3,4 mld. lei, iar cheltuielile doar cu 714 mil. lei (Imagine: Mediafax Foto)
Modificări de venituri au fost calculate pentru bugetul de stat (+1,94 miliarde lei), bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale (-3 miliarde lei), bugetul asigurărilor sociale de stat (+ 1,88 miliarde lei), bugetul asigurărilor pentru şomaj (-370,3 milioane lei), bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (+1,8 miliarde lei), bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii (+ 2,39 miliarde lei), bugetul fondurilor externe nerambursabile (+ 8,8 milioane lei), bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (+1,1 milioane lei), sume care se consolidează (-8 miliarde lei), conform proiectului primei rectificări bugetare din acest an, obţinut de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
La capitolul cheltuieli vor fi efectuate modificări la bugetul de stat (+3,86 miliarde lei), bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale (-3 miliarde lei), bugetul asigurărilor sociale de stat (+1,87 miliarde lei), bugetul asigurărilor pentru şomaj (+1,18 miliarde lei), bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (+1,82 miliarde lei), credite externe acordate ministerelor (+45,5 milioane lei), bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii (+2,09 miliarde lei), bugetul fondurilor externe nerambursabile (+8,8 milioane lei), bugetul trezoreriei statului (-205,2 milioane lei), bugetul CNADNR (+1,1 milioane lei), titluri de despăgubire emise de ANRP (-100 milioane lei), sume care se consolidează (-8 miliarde lei), cheltuieli de natura datoriei publice incluse în buget (-196,9 milioane lei).
Guvernul anticipează colectări mai reduse din impozit pe profit (-827 milioane lei, cauzat, în principal, de nivelul scăzut al profitabilităţii în sistemul bancar reflectată de reducerea dinamicii creditelor acordate de băncile comerciale şi creşterea provizioanelor), alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice (-405,5 milioane lei), impozit pe venit (-1,08 miliarde lei, scădere cauzată, în principal, de reducerea câştigului salarial mediu brut prognozat, precum şi a numărului mediu de salariaţi faţă de proiecţiile iniţiale), accize (-1,43 miliarde lei, diminuare cauzată, în principal, de reducerea consumului şi scăderea volumului producţiei în sectoarele accizabile).
Executivul se bazează în schimb pe încasări suplimentare din taxa pe valoarea adăugată (+ 1,4 miliarde lei), majorare bazată pe creşterea cotei standard a TVA de la 19% la 24%.
Guvernul mai aşteaptă venituri suplimentare şi din donaţii, de 1,32 miliarde lei, din care 454,6 milioane lei reprezintă sume rămase necontractate din Facilitatea Schengen, 874 milioane lei reprezintă sume donate la bugetul de stat de către companii cu capital majoritar de stat, constituite din profitul anilor precedenţi şi rezultate din vânzarea activelor şi a participaţiilor deţinute la filiale.
Pentru întregul an se estimează o reducere în termeni reali a Produsului Intern Brut de 1,7-1,9%, comparativ cu creşterea de 1,3% avută în vedere la fundamentarea bugetului iniţial, şi un deficit bugetar de 6,8%, faţă de 5,9% iniţial.
Bugetul a fost construit iniţial pe venituri totale de 168,85 miliarde lei, inclusiv fondurile UE, şi cheltuieli de 200,76 miliarde lei, iar produsul intern brut era estimat la 538,9 miliarde lei. În acordul cu FMI, care nu ia în calcul sumele de la UE, veniturile estimate pentru acest an sunt de 161,8 miliarde lei.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe