Veniturile din drepturile de autor vor fi luate în calcul pentru indemnizaţia de creştere a copilului

Guvernul a stabilit, joi, ca veniturile din drepturi de autor să fie incluse în categoria celor care se iau în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor. Măsura a fost stabilită printr-o Ordonanţă de urgenţă.

Urmărește
730 afișări
Imaginea articolului Veniturile din drepturile de autor vor fi luate în calcul pentru indemnizaţia de creştere a copilului

Veniturile din drepturile de autor vor fi luate în calcul pentru indemnizaţia de creştere a copilului

„Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală (drepturi de autor – n.r.) au fost incluse de Guvern în categoria sumelor care se iau în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor (ICC). În acest sens, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS).

Sursa citată mai arată faptul că măsura era necesară pentru corelarea prevederilor actuale in Codul Fiscal cu cele din OUG 111/2010, astfel încât cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi dreptul la concediu al persoanelor care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală să nu fie afectate.

„Sumele obţinute din drepturi de proprietate intelectuală au fost scoase din categoria veniturilor din activităţi independente odată cu apariţia OUG nr.18/23 martie 2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care aduce modificări unor prevederi din Codul Fiscal, astfel că doar veniturile obţinute până la 22 martie 2018, inclusiv, mai puteau fi luate în calcul la stabilirea cuantumului ICC pentru persoanele care obţineau astfel de câştiguri”, se arată în comunicatul MMJS.

Reprezentanţii Ministerului Muncii mai transmit că persoanele aflate în această situaţie pot depune, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noului act normativ, documentele doveditoare privind obţinerea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală direct la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care vor stabili noul cuantum în 60 de zile de la primirea documentelor.

„În cazul în care actele doveditoare sunt deja depuse, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială vor stabili noul cuantum în 60 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă aprobate astăzi. Diferenţele de sume între cuantumul ICC rezultat în urma recalculării şi cel plătit până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă vor fi plătite celor îndreptăţiţi până la data de 31 decembrie 2018.

Noul act normativ mai stabileşte că, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale va elabora o hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010”, se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici