Veniturile la buget au crescut în primul trimestru cu 10,2%, iar cheltuielile au urcat cu doar 1,3%

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în primul trimestru cu 10,2% faţă de perioada similară din 2010, în principal datorită majorării încasărilor din TVA şi accize, iar cheltuielile au urcat cu 1,3%, în condiţiile majorării plăţilor pentru proiecte finanţate din fonduri UE.

Urmărește
4 afișări

Conform datelor operative, bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru cu un deficit de 5,2 miliarde lei, care reprezintă 1% din PIB, date publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 41,6 miliarde lei, cu 10,2% mai mari faţă de anul precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+35,9%), accize (+20,4%), şi a veniturilor nefiscale (+5,9%).

Totodată, încasările din contribuţii de asigurări sociale au avansat cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Pe de altă parte, încasările din impozitul pe profit au scăzut în termeni nominali cu 13,3% în primul trimestru, iar veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 4,5%.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au situat la 46,8 miliarde lei, în creştere cu 1,3% în termeni nominali şi cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Creşterea cheltuielilor a fost determinată, în mare parte, de majorarea plăţilor pentru proiecte cu finanţare din fonduri UE de la 0,6 miliarde lei în primele trei luni din 2010 la 2,2 miliarde lei în primul trimestru, dar şi de avansul costurilor cu bunuri şi servicii cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente.

În termeni absoluţi, cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat cu peste un miliard de lei, de patru ori mai mult faţă de creşterea cheltuielilor de capital, care ua totalizat 2,66 miliarde lei.

În plus, cheltuielile cu dobânzi au crescut în primul trimestru cu 34,8%, ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.

"Unele categorii de cheluieli se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent: cheltuieli de personal (-20,6%), subvenţii (-16,5%), asistenţă socială (- 2,8%)", potrivit unui comunicat al MFP.

Ministerul Finanţelor precizează că cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în primele trei luni de 6,2 miliarde lei, respectiv 1,1% din PIB.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat la începutul lunii aprilie că datele estimate pentru primul trimestru al acestui an indică un deficit bugetar de 5,6 miliarde lei, reprezentând 1% din Produsul Intern Brut.

Deficitul bugetar de anul trecut a reprezentat 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, şi ar urma să scadă la 4,4% în acest an şi sub 3% în 2012, potrivit anagajamentelor Guvernului.

Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional, veniturile la bugetul general consolidat erau estimate în primul trimestru la 40,1 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai puţin decât s-a realizat, iar plafonul de deficit bugetar a fost stabilit la 6,3 miliarde lei, cu 1,1 miliarde lei mai mult decât soldul efectiv rezultat din execuţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici