Veniturile la buget au fost diminuate semnificativ în aprilie de încasările din profit şi accize

Veniturile colectate la buget în luna aprilie de către ANAF au fost diminuate semnificativ de colectările din impozitul pe profit, care au fost cu 13,09% sub nivelul bugetat, respectiv în sumă de 2,32 miliarde de lei, dar şi de accize, care au adus cu 5,81% mai puţini bani faţă de nivelul estimat.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Veniturile la buget au fost diminuate semnificativ în aprilie de încasările din profit şi accize

Veniturile la buget au fost diminuate semnificativ în aprilie de încasările din profit şi accize (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, ANAF a colectat din accize suma de 1,25 miliarde de lei.

Încasări peste sumele anticipate au fost înregistrate la impozitul din venituri şi salarii, dar şi la TVA. Încasările din impozitul pe venituri şi salarii au fost cu aproape 5% peste program, respectiv o sumă de 1,47 miliarde de lei, în timp ce la TVA au fost colectate 2,95 miliarde lei, cu 6,21% peste suma estimată.

Veniturile bugetare realizate de ANAF în luna aprilie au însumat 13,21 miliarde de lei, reprezentând 98,55% din programul bugetat de 13,4 miliarde de lei. La bugetul de stat veniturile au fost de 9,02 miliarde de lei, respectiv 96,64% din nivelul bugetat.

La bugetele de asigurări sociale, cea mai vizibilă nerealizare a veniturilor a fost înregistrată la bugetul asigurărilor pentru şomaj, unde încasările de 110,85 milioane de lei au reprezentat doar 56% din nivelul programat.

Bugetul asigurărilor sociale de stat a colectat venituri cu 8,19% peste program, respectiv o sumă de 2,94 miliarde de lei, în timp ce la bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate încasările au totalizat 1,13 milarde de lei, reprezentând 98,49% din prevederile bugetare.

Veniturile bugetare realizate de ANAF în primele patru luni au însumat 44,43 miliarde de lei, cu 4% sub nivelul programat. Încasările au fost sub program cu 1,35% la impozitul pe venit, cu 6,52% la profit şi cu 3% la TVA.

ANAF precizează că printre motivele pentru care veniturile au fost mai mici decât cele anticipate se regăseşte restituirea de TVA şi accize în valoare de 1,96 miliarde de lei, contribuţiile la fondurile de pensii administrate privat virate de către CNPAS prin diminuarea conturilor de venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat în sumă 486,57 milioane de lei şi sumele transferate pentru sponsorizarea entităţilor non-profit de 7,28 milioane de lei.

De asemenea, în perioada ianuarie-aprilie, ANAF a acordat amânări la plata datoriilor la buget pentru 4.286 de contribuabili pentru o sumă totală de 1,5 miliarde lei.

Guvernul şi FMI au convenit recent asupra unei noi ţinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%, în condiţiile deteriorării anticipărilor legate de creşterea economică, a cărei prognoză a fost redusă la 0%, nefiind exclusă chiar şi o scădere de 0,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici