- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Veniturile Microsoft au urcat în trimestrul patru la 20 mld. dolari; vânzările Windows dezamăgesc
Veniturile Microsoft au crescut cu 5% în trimestrul al patrulea al anului trecut, la 19,95 miliarde de dolari, iar profitul net a scăzut uşor, la 6,63 miliarde de dolari, vânzările sub estimări ale Windows alimentând temerile că gadgeturile mobile afectează piaţa PC-urilor şi operaţiunile companiei.
Microsoft înregistra, în aceeaşi perioadă a anului anterior, vânzări de 19,02 miliarde de dolari şi un profit net de 6,66 miliarde de dolari, potrivit unui raport al companiei.
Profitul pe trimestrul al patrulea, al doilea trimestru al anului fiscal 2010-2011, a depăşit estimările analiştilor, datorită bugetelor tot mai mari alocate de companii pentru investiţii în tehnologie după doi ani de "strâns cureaua", transmite Reuters.
Acţiunile gigantului software au stagnat însă, investitorii fiind îngrijoraţi de impactul scăderii vânzărilor de computere asupra afacerilor Microsoft.
Windows este instalat pe 90% din computerele din întreaga lume, iar vânzările mondiale de PC-uri au crescut cu numai 3% în trimestrul patru din 2010.
"Cifre grozave la prima vedere, dar când citeşti printre rânduri observi că Windows a ratat aşteptările cu 300 milioane de dolari", comentează un analist american.
Vânzările diviziei Windows au scăzut cu 30% în trimestrul patru, la 5,054 miliarde de dolari, iar afacerile generate de suita de aplicaţii de birou Office au urcat cu 24%, la 6 miliarde de dolari.
Odată cu migrarea tot mai accentuată a clienţilor către gadgeturi mobile de la PC-uri desktop, Apple a depăşit Microsoft în luna mai a anului trecut şi a devenit cea mai mare companie americană de tehnologie după valoarea de piaţă.
Pe de altă parte, unii analişti consideră că tabletele şi alte gadgeturi mobile nu vor înlocui PC-urile, cel puţin nu în viitorul apropiat.
"Avem peste 300 milioane de licenţe Windows 7 vândute. PC-urile nu dispar. Comparaţi această cifră cu cele 7 milioane de tablete vândute de Aplpe trimestrul trecut. Există cu siguranţă discrepanţe pe piaţă, însă unele puncte de vedere negativiste sunt exagerate", notează un alt analist.
Acţiunile Microsoft au scăzut cu circa 3% în ultimele 12 luni, faţă de o creştere de 24% a indicelui Nasdaq. Acţiunile Apple au câştigat 65% în aceeaşi perioadă.
Prezentarea rezultatelor financiare ale Microsoft a fost neobişnuită, după ce firma americană de media Selerity a descoperit raportul companiei într-o formă preliminară şi l-a publicat înainte de închiderea şedinţei bursiere, propulsând acţiunile gigantului software cu 2%.
Reprezentanţii Microsoft şi-au cerut scuze pentru starea de confuzie cauzată de eveniment şi au promis că vor reevalua procedurile interne pentru a se asigura că situaţia nu se va repeta.
Microsoft a înregistrat venituri de 36,14 miliarde de dolari în al doilea semestru al anului trecut, primul semestru al anului fiscal 2010-2011, în urcare cu 13,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Profitul net a urcat totodată cu 17%, la 12,04 miliarde de dolari.
Microsoft dispune de lichidităţi de 41,2 miliarde de dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO