Veniturile obţinute din valorificarea deşeurilor prin centrele de colectare, impozitate cu 16%

Veniturile obţinute din valorificarea deşeurilor prin centrele de colectare, altele decât cele care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau alte fonduri publice, vor fi impozitate cu 16%, fiind considerate venituri obţinute din alte surse, informează Guvernul.

Urmărește
693 afișări
Imaginea articolului Veniturile obţinute din valorificarea deşeurilor prin centrele de colectare, impozitate cu 16%

Veniturile obţinute din valorificarea deşeurilor prin centrele de colectare, impozitate cu 16% (Imagine: Adi Pliclisan/Mediafax Foto)

Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal au fost completate, miercuri, de Guvern, printr-o hotărâre care clarifică mai multe prevederi privind impozitul pe profit, impozitul pe venit, TVA, accize, impozite şi taxe locale, contribuţii sociale obligatorii.

În ceea ce priveşte impozitul pe venit, hotărârea de guvern clarifică regimul neimpozitării veniturilor obţinute din valorificarea bunurilor mobile din patrimoniul personal, prin centrele de colectare, care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau alte fonduri publice.

"Veniturile obţinute din valorificarea deşeurilor, altele decât cele care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau alte fonduri publice, prin centrele de colectare a deşeurilor de metal, hârtie, sticlă şi altele asemenea sunt venituri impozabile şi se încadrează în categoria «venituri din alte surse». Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut, impozitul fiind final", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Actul normativ extinde totodată categoria persoanelor impozabile care pot constitui un grup fiscal din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată. Astfel, grupul va putea fi constituit din persoane impozabile care sunt administrate de către acelaşi organ fiscal, faţă de prevederile precedente care permiteau numai marilor contribuabili să constituie un grup fiscal unic.

Persoanele care formează un grup fiscal unic pot depune un decont de TVA centralizat prin reprezentantul desemnat, nefiind necesară depunerea decotului de fiecare membru al grupului fiscal.

În domeniul accizelor este introdusă posibilitatea autorizării tancurilor plutitoare/barjelor în limita celor opt antrepozite fiscale de depozitare aparţinând antrepozitarilor fiscali autorizaţi pentru producţia de produse energetice, în scopul fluidizării operaţiunilor de alimentare cu combustibil a navelor.

Sunt introduse şi prevederi privind revizuirea scutirii de la plata accizelor pentru alcoolul etilic şi produsele alcoolice denaturate şi utilizate pentru fabricarea de produse care nu sunt destinate consumului uman.

Hotărârea de guvern clarifică şi modul de calcul al taxei hoteliere, stabilind că, în cazul în care autorităţile locale optează pentru instituirea acesteia, cota de 1% să fie aplicată la valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici