Veniturile statului au frânat puternic în august: doar plus 4%

Şi veniturile, şi cheltuielile bugetului de stat au frânat în august 2024, arată analiza datelor publicate de Ministerul de Finanţe, citate de Ziarul Financiar.

Urmărește
95 afișări
Imaginea articolului Veniturile statului au frânat puternic în august: doar plus 4%

Veniturile statului au frânat puternic în august: doar plus 4%

Veniturile însă au încetinit până la o creştere de numai 4%, iar cheltuielile, chiar dacă au frânat la jumătate faţă de iulie, au crescut cu 17% în august.

În consecinţă, deficitul bugetar a continuat să crească şi a fost de 10 mld. lei numai în august ca, la opt luni din an, să ajungă la 81 mld. lei, adică 4,6% din PIB.

În acest moment, guvernul lucrează pe un deficit estimat la final de an de 6,9% din PIB, conform rectificării bugetare. Spre comparaţie, în iulie, veniturile creşteau cu 23%, dar cheltuielile avansau cu 35%.

În schimb, în august, veniturile totale la bugetul de stat au înregistrat o creştere de 4% şi au ajuns la 44,2 mld. lei, faţă de 42,5 mld. lei în august 2023.

Încasările din TVA au atins 11 mld. lei în august 2024, o creştere de 25% faţă de aceeaşi lună a anului precedent.

Creşterea consumului a susţinut încasările guvernului din TVA, chiar dacă majorarea vânzărilor nu s-a văzut şi în creşterea economiei, ci mai degrabă în creşterea importurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici