Veşti rele. Utilizarea cărbunelui va atinge un nou vârf în acest an - şi va rămâne la niveluri apropiate de recorduri timp de mai mulţi ani

Se preconizează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial va atinge un nou record de 8,7 miliarde de tone în acest an şi va rămâne la niveluri aproape record timp de mai mulţi ani, ca urmare a crizei mondiale a gazului declanşată de invazia Rusiei în Ucraina.

Urmărește
2911 afișări
Imaginea articolului Veşti rele. Utilizarea cărbunelui va atinge un nou vârf în acest an - şi va rămâne la niveluri apropiate de recorduri timp de mai mulţi ani

Veşti rele. Utilizarea cărbunelui va atinge un nou vârf în acest an - şi va rămâne la niveluri apropiate de recorduri timp de mai mulţi ani

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), producţia şi comerţul cu cărbune, precum şi producţia de energie pe bază de cărbune au înregistrat niveluri record de când invazia Rusiei în Ucraina a umflat preţurile pe piaţa mondială a gazelor.
 
AIE a declarat că revenirea cărbunelui, după o scădere în timpul pandemiei globale de Covid, înseamnă că consumul de combustibil fosil este acum pe cale să crească la un nou vârf de 8,77 miliarde de tone până la sfârşitul anului - şi ar putea rămâne la niveluri aproape record până în 2027.
 
Agenţia cu sediul la Paris a dat vina pe centralele electrice pentru creşterea utilizării cărbunelui în ultimul an, în special în China, care consumă cu 30% mai mult combustibil poluant decât restul lumii la un loc.
 
În economiile dezvoltate, cum ar fi SUA şi Uniunea Europeană, producţia de energie pe bază de cărbune a depăşit deja vârful şi e pe o pantă descendentă, a declarat AIE, şi se preconizează că va scădea cu 5% şi, respectiv, 12% în acest an.
 
În Regatul Unit, energia pe cărbune a intrat în istorie după ce ultima centrală pe cărbune de la Ratcliffe-on-Soar din Nottinghamshire şi-a produs ultimii megawaţi în septembrie, depăşind cu puţin termenul limită stabilit de guvern pentru 2024.
 
Cererea de cărbune în China ar urma să crească cu 1% în 2024 pentru a ajunge la 4,9 miliarde de tone, ceea ce reprezintă un nou record, potrivit AIE. Se preconizează că în India cererea va creşte cu peste 5%, ajungând la 1,3 miliarde de tone, un nivel atins anterior doar de China.
 
AIE a declarat că boom-ul prognozat pentru energia regenerabilă în următorii ani ar trebui să menţină un plafon pentru utilizarea cărbunelui în următorii trei ani, chiar dacă cererea de electricitate ar trebui să crească în ţările în curs de dezvoltare, înainte ca cererea pentru combustibilul fosil să înceapă să scadă până la sfârşitul deceniului, se arată în raport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici