„Băncile vor fi interesate (pentru co-finanţare – n.r.), nu vorbesc pe bază de speranţe, au lichiditate, n-au într-adevăr reţea, nu mai este niciun secret, băncile n-au reţea, s-au dezvoltat pe modelul de consum, şi toată reţeaua teritorială e îmbibată cu vânzători de credit. Băncile, vreţi nu vreţi, sunt instituţii care nu pot trăi fără credit şi fără profit”, a spus Isărescu.
Oficialul BNR crede că pe măsură ce băncile vor constata că populaţia care se putea îndatora s-a îndatorat, iar aici creşterea va fi modestă, vor căuta alte nişe, alte metode şi direcţii, fiind doar o chestiune de timp.
„Rigiditatea băncilor este legată de faptul că în teritoriu, dacă le iei şi le zgâlţâi bine nu ştiu câţi dintr-o sucursală ştiu să citească un bilanţ bancar, asta e problema. Iar la Institutul Bancar Român nu vin să pună mâna pe carte, pentru că e greu, sau pentru că nu au dat bine cu capul de pământ. Dar vor veni. Mai devreme sau mai târziu vor veni. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a adăugat Isărescu.
Pe de altă parte, guvernatorul băncii centrale crede că o parte din vină aparţine şi consultanţilor, care atunci când întocmesc un proiect care priveşte absorbţia fondurilor europene nu urmăresc un model care să fie „citibil” şi în termenii băncilor comerciale.